StoryEditorOCM

marikulturaIstraživanje splitskih znanstvenika o alternativnim načinima hranjenja riba iz uzgoja

Piše M. I.
16. rujna 2024. - 10:40

Laboratorij za akvakulturu pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo provodi istraživanje u sklopu projekta SustainAqua kojemu je glavni cilj podržati razvoj održivog kružnog gospodarstva kroz istraživanje alternativnih izvora proteina na rast i zdravlje riba u uzgoju. Voditelj projekta je dr. sc. Leon Grubišić.

- Akvakultura je trenutno djelatnost proizvodnje hrane koja ima najbrži rastući indeks rasta u svijetu, a glavni izvor hrane uzgojnim ribama, riblje brašno, dolazi iz prirodnih izvora što stvara dodatni pritisak na iskorištavanje morskih resursa.

Zato naš Laboratorij za akvakulturu već dugi niz godina sa svojim partnerima provodi važna istraživanja kojima bi se smanjio udio ribljeg brašna u uzgoju riba i uveli alternativni izvori, poput proteina iz drugih izvora (kukci, ratarstvo, peradarstvo).

Stoga će naši znanstvenici provoditi pokusno hranjenje riba u kontroliranim uvjetima, a dobiveni parametri, uključujući biokemijski i aminokiselinski sastav filea, obojenost i izgled, strukturu i stanje probavila, koristit će se za ocjenjivanje postotka zamjene ribljeg brašna u prehrani u odnosu na rast i demonstriranu hranjivu vrijednost - objašnjavaju iz IZOR-a.

U detaljima projekta naglašeno je kako je europska akvakultura  trenutno suočena s izazovom uspostavljanja ravnoteže između zadovoljavanja rastućih zahtjeva za ribljim resursima i ublažavanja pritiska na prirodna ribolovna područja. U nastojanju da se uspostavi održiva akvakultura, identificirane su dvije glavne prepreke: negativan utjecaj ribljih prebjega iz uzgoja na biološku raznolikost autohtonih ribljih stokova i nedostatak održivog izvora hrane za ribe zbog prekomjerne eksploatacije sitne plave ribe i ograničenja trenutne alternativne prakse hranjenja koja koristi biljne sastojke kao izvore proteina.

Kako bi se pridonijelo rješavanju ovih izazova, predloženi su alternativni izvori proteina u hrani za ribe.

Planirana istraživanja će se strateški integrirati i unaprijediti neka od postojećih istraživanja koja se provedu u Laboratoriju za akvakulturu, stvarajući tako sinergiju, nastavak i napredak već uspostavljenih istraživanja.

16. rujan 2024 13:21