StoryEditorOCM

B-24 TulsamericanIzrađen zanimljiv prikaz 3D modela američkog zrakoplova potopljenog kod Visa

Piše M. I.
6. prosinca 2023. - 11:44

Vis Archipelago Unesco Global Geopark objavio je zanimljiv prikaz 3D modela zrakoplova B-24 Tulsamerican.

Ostaci potopljenog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata pronađeni su nedaleko od otoka Visa početkom 2010. godine na dubini od 41 metar. Uz podatke iz američkih arhiva o 15 srušenih zrakoplova u blizini Visa, lokacija otkrića nije iznenadila arheologe jer je otok bio, kao jedna od savezničkih zračnih luka, važna stanica za punjenje goriva ili privremeno spuštanje oštećenih bombardera na povratku sa zadataka. Ovaj teški bombarder B-24 Liberator, raspona krila od 33 m i dužine trupa od 20 m bio je naoružan s deset M2 Browning strojnica kalibra 12,7. Prednji dio trupa i krila s motorima sačuvani su, dok je rep nađen odvojen od ostatka zrakoplova.

Istraživačka ekipa Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, zajedno s vanjskim suradnicima, imala je i ranije određene indicije, temeljene na povijesnim podatcima o zrakoplovu, koje su ukazivale da bi se moglo raditi o posebnom nalazu – posljednjem proizvedenom Liberatoru u Douglasovoj tvornici u gradu Tulsa u saveznoj državi Oklahoma od ukupno 18 tisuća takvih, zbog čega je i dobio nadimak Tulsamerican.

Nakon što je pronađena i očišćena identifikacijska pločica, pretpostavke su se pokazale točnima: pronađen je upravo Tulsamerican, zrakoplov B-24 J serijskog broja 42-51430 koji je još za života bio slavan i medijski praćen sve do svojeg pada u Jadransko more. Tulsamerican se nalazio u sastavu 765. eskadrile 461. bombarderske grupe, a poletio je na svoj posljednji zadatak u okupiranu Poljsku 17. prosinca 1944. godine.

Ovakav model zrakoplova izrađen je u sklopu projekta Grada Visa naziva ‘‘Izrada 3D modela zrakoplova B-24 Tulsamerican‘‘, a projektni partneri su Geopark Viški arhipelag i Turistička zajednica Grada Visa.

Cilj projekta je očuvati, zaštiti pomorsku baštinu kroz turističku valorizaciju izradom 3D modela olupine iz Drugog svjetskog rata potopljene kod otočića Paržanj Veli istočno od otoka Visa.

Voditelj projekta je Eduard Visković, tvrtka Kantharos d.o.o. za kopnena i podvodna arheološka istraživanja, dok je fotografije, nacrte i 3D model izradio Jerko Macura.

Projekt ‘‘Izrada 3D modela zrakoplova B-24 Tulsamerican‘‘ sufinanciran je sredstvima Splitsko-dalmatinske županije, Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

28. veljača 2024 21:47