StoryEditorOCM

SJAJNO OTKRIĆENovo nalazište: u olupini jedrenjaka na jugu Istre pronašli dragocjeni teret iz 16. stoljeća!

Piše OM
8. srpnja 2024. - 09:08

Na jugu Istre kod rta Kamenjak podvodni su arheolozi naišli na iznenađujuće znanstveno otkriće! U potonulom jedrenjaku pronašli su mjedene trube s kraja 16. stoljeća. Jedinstvene su u svijetu jer takve, proizvedene upravo u Nizozemskoj, dosad još nisu pronađene.

Dok miruju brodice u premanturskom akvatoriju, tko zna koliko ostataka drevnih jedrenjaka skriva morsko dno! U nedavno otkrivenom brodu s kraja 16. stoljeća arheolozi su pronašli dragocjen teret – za to doba iznimno rijetke i skupe brončane trube.

- One su prevožene u komadima tako da mi po broju tih dijelova možemo reći da ih je bilo preko 10. Na svijetu truba iz 16. stoljeća postoji manje od 10 u poznatim muzejima - kazao je za HRT doc. dr. sc. Luka Bekić, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

Imat ćemo tako najveću kolekciju truba na svijetu, i to raritetnu jer jedino su ove proizvedene u nizozemskom Leidenu. Bilo je tu i perlica i keramičkih posuda, a brod je vjerojatno prevozeći žito za, u to doba, gladnu Veneciju – stradao u kvarnerskom nevremenu.

- Dodatna potvrda da je taj brod nizozemski je ta keramika koja dolazi sa sjevera i te, naravno, trube - otkrio je Bekić.

Uz proučavanje, obavlja se i dokumentiranje nalazišta.

- Danas se s pomoću digitalne metode može napraviti fotogrametrijski model i tako se skrati ronjenje i možemo precizno dokumentirati taj segment koji smo istražili i konačno na kraju dobiti cijelu sliku nalazišta - pojasnio je Roko Surić, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

Nakon restauracije truba, one će, nadaju se, biti izložene u Puli. Ostaci broda s 3 topa ostat će na morskom dnu, i to zaštićeni suvremenom metodom koja se upravo na ovom projektu provodi prvi put.

- Topove smo zaštitili s anodama i s ovim instrumentom izmjerili potencijale i zapravo dokazali da zaštita izvrsno funkcionira, gdje će se ne samo topovi nego i brodovi i drugi metalni objekti moći zaštititi pod morem i tako prezentirati širokoj publici - otkrila je Zdenka Vrgoč, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Zadar.

A ronioci u premanturski akvatorij ne prestaju dolaziti.

- Novo nalazište znači mogućnost novih ronioca na novim pozicijama kao i starih ronioca koji često dolaze, a već su im dosadile poznate lokacije, tako da sigurno otvaramo jedan novi proizvod - rekao je Robert Lehotkaj, voditelj Ronilačkog centra Indije.

Zasad je u južnoj Istri otkriveno 20-ak nalazišta potonulih brodova. Od toga ih je 5 pod zaštitom.

08. srpanj 2024 09:09