StoryEditorOCM

radio upravljanjeJK Zenta pobjednik je Kupa Hrvatske za klasu IOM, po prvi put na regati i 3D printani model

Piše M. I.
15. prosinca 2023. - 12:13

Jedriličarski klub Zenta pobjednik je Kupa Hrvatske za klasu IOM u 2023. godini i to 24. put od neovisnosti, javljaju na svojoj Facebook stranici.

Pobjeda je potvrđena na posljednjoj regati sezone 27. Šibenskoj regati modela u organizaciji JK Val - Šibenik

Dva dana laganog vjetra namučilo je organizatora te je na kraju odjedreno tek 7 plovova gdje se najbolje snašao Robert Matulja iz Jedriličarskog kluba Opatija, dok je drugo mjesto zauzeo Ante Kovačević iz Zente. Treći je bio Robert Grubiša također iz Opatije.

Ovaj put u Šibeniku se okupilo 16 jedriličara u klasi IOM među njima i čak tri juniora.

Kako komentiraju iz JK Val, vremenski uvjeti su bili zanimljivi s gledišta mogućnosti uspoređivanja karakteristika nekih od jedrilica s već dobro znanim K2. Riječ je o Vissa prototipu, novom modelu tvrtke SailboatRC, s kojim su Ante Kovačević i Zvonko Jelačić nastupili na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Španjolskoj. S njim je Zvonko osvojio još jedan naslov kontinentalnog prvaka, dok je Ante Završio na petom mjestu. Inače, Zvonko nije nastupio ove godine u Šibeniku, jer je otputovao na prvenstvo Sjeverne Amerike koje je istog vikenda započelo s programom u Miamiju.

Forte ovog modela trebalo bi biti jedrenje po laganim vjetrovima s obzirom da je K2 dominantan po vjetrovima jačim od 7-8 čvorova. Trenutno je još u fazi testiranja tako da prostora za napredak ima dosta, ali i s do sada pokazanim karakteristikama može se reći da je riječ o pogođenom dizajnu.

Drugi model koji je po prvi put službeno zajedrio u Šibeniku bio je Alioth 3DP s kojim je jedrio Robert Grubiša. Riječ je o španjolskom dizajnu, a 3DP iz imena označava da je riječ o 3D printu.

Već neko vrijeme na IOM sceni pojavljuju se 3D printani modeli, ali ovo je prvi put da je jedan takav zajedrio na regati u Šibeniku. Isprintan je u Rijeci u šest segmenata i nakon finalne obrade pokazao je fenomenalne karakteristike po laganom vjetru. Bit će zanimljivo vidjeti njegovo ponašanje po uvjetima kad se koriste B i C setovi jedara (jači vjetrovi), odnosno koliko je korištena plastika temperaturno stabilna za jedrenje u toplim mjesecima.

Uz Vissu i Aliotha na regatnom polju potvrdio je svoje karakteristike i Kantun S, prva komercijalna verzija Kantuna. S njim je jedrio Robert Matulja, a uz njih je na vrhu ljestvice bila i Kristina Jakelić koja je jedrila s Widgetom.

Po pitanju rezultata iz JK Val ističu nastup trojice juniora od kojih je ove godine najuspješniji bio najmlađi među njima, Marin Bizjak.

- Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati iduća sezona kad su juniori u pitanju, jer je svima finalni cilj kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se jedriti u Australiji u listopadu 2024. Naime, najbolji junior na rang ljestvici, neovisno o poziciji u generalnom plasmanu, ima direktan plasman u sastav reprezentacije.

Na kraju se može zaključiti da je unatoč malom broju plovova regata uspješno završila, pogotovo jer se printani model za sad pokazao dobrim. Ako se i daljnji testovi pokažu s dobrim rezultatima ovo bi moglo biti rješenje za omasovljenje flote jer bi 3D printani modeli sigurno bili značajno jeftiniji i pristupačniji od klasično lijevanih. Također, kad se dobiju gotovi segmenti njih mogu sastaviti i oni koji nisu vični radu s epoxijem, kalupima i odljevcima, već samo imaju želju za radom i na raspolaganju manje budžete i manje opremljene radionice.

Možda je ovo bio prvi korak prema pravom omasovljenju klase IOM i ova klasa doživi uzlet poput klase Dragon Force 65 - kažu iz Vala.

28. travanj 2024 08:11