StoryEditorOCM

brodomodelarstvoJozine zlatne ruke napunile kućni muzej maketama brodova

Piše M. I.
25. srpnja 2023. - 11:00

Lijepu priču donosi Dubrovački dnevnik, o Jozi Violiću iz Sustjepana, električaru i branitelju čija su velika ljubav makete brodova. Jozina kuća zaista nalikuje na svjetski muzej. O Jozi smo pisali prije nekoliko godina i u Dubrovačkom, u Slobodnoj Dalmaciji.

On slika, izrađuje kipove, radi makete brodova koji su prava remek djela. Među lijepom kolekcijom je i švedski kraljevski brod Wasu koji je glavna turistička atrakcija Stockholma.

-Wasa je švedski ratni brod izgrađen 1628. godine za kralja Gustava II Adolfa. Odmah na porinuću je potonuo, jer mu stabilitet nije bio dobar. U 20. stoljeću je izvađen iz mora i sada se nalazi u Muzeju Wasa u Stockholmu i jedna je od najvećih švedskih turističkih atrakcija – priča Violić za Dubrovački dnevnik.

On svoje makete brodova izrađuje od nule, sve je ručni rad, ne sastavlja ih od dobivenih dijelova. Wasu je radio više od godinu dana, a u nju je utrošio četveroznamenkasti broj radnih sati. Prema slici sam matematički izračuna sve mjere i prione poslu sve do najsitnijih detalja, poput ukrasa na krmi ili provi koje Jozo izrađuje od mesinga.

-Svaki djelić na ovom ili bilo kojem drugom brodu je moj osobni rad. Ne žalim ni vremena, ni truda, a ni novca prilikom izrade – kaže Violić koji je prije sedam godina otišao u penziju pa sada ima više vremena posvetiti se svojoj najvećoj strasti.

Život je proveo baveći se strujom. Dugi niz godina radio je u firmi Elektra. Prisjeća se kako se sve odigralo.

-Tamo negdje 1970. godine završio sam osnovnu školu i trebao sam u Splitu upisati srednju školu primijenjene umjetnosti, odsjek slikarstvo i modelarstvo. Moj otac, inače pomorac, nije bio oduševljen mojim afinitetima. Rekao je da tu nema kruha i da to ne treba upisati pa sam na kraju, zbog njega, otišao na zanat – govori gospar Jozo.

Kada je služio ondašnju vojsku, točnije mornaricu u Puli, starješinama je po zadatku izrađivao makete. Čak su mu nudili posao u Vojno-pomorskom muzeju u Vojovodini, no odbio je.

Za vrijeme Domovinskog rata stradao je dio njegovih radova.

Ljubav prema modelarstvu ostala je do danas. Želja mu je organizirati izložbu brodova...

30. travanj 2024 21:24