StoryEditorOCM

NAUTIČKI TURIZAMKarticu provuci, kajak izvuci: ovakav automat još niste vidjeli, evo kako funkcionira

Piše J. K.
30. ožujka 2023. - 13:06

Automate za prodaju ovog i onog otkrili smo još u djetinjstvu kad se na njima mogla kupiti žvakaća guma ili loptica-hopsica. Da nam je netko rekao da ćemo jednog dana na takvom automatu moći iznajmiti kajak ili dasku za veslanje, rekli bismo mu da malo pretjeruje. A da švedski izumitelji takvog automatiziranog kioska za kajake obećavaju povrat investicije u samo jednoj sezoni zvuči nestvarno.

Kiosk se sastoji od sustava ormarića, te nosača za kajake i daske za veslanje. Kupac se mora složiti sa svim odricanjima od odgovornosti na zaslonu osjetljivom na dodir, a zatim odabrati vrstu plovila koje želi, na koliko sati ga želi unajmiti i zatim provući svoju kreditnu karticu i oprema će se otključati. Za vraćanje opreme, kupac povlači istu karticu i stroj odgovara s posljednja 4 broja i ponovno otvara/otključava ladice i police za povrat opreme.

Stroj će vas i upozoriti ako niste dobro zatvorili vrata ili zaključali kajak, a potom će obaviti naplatu. Nautički turizam se polako automatizira i približava idealu u kojem turisti samo dođu i ostave novac, dok se domaćini bave nekim ljepšim poslom. I da, cijela stvar je razmjerno ekološka jer kiosk za kajake ima i solarne panele za ono malo struje što mu treba.

19. travanj 2024 00:08