StoryEditorOCM

epsko veslanjeHumanitarna avantura Kanađanina Marka Fuhrmanna: u kajaku u 268 dana prešao gotovo 11.000 km!

Piše M. I.
16. kolovoza 2023. - 11:26

Nakon 268 dana u svom kajaku,  ukupno1643 sata veslanja i putovanja dugog gotovo 11.000 km, 65-godišnji Mark Fuhrmann završioje svoju epsku dobrotvornu ekspediciju "Reverse the Bad" po Kanadi i Sjedinjenim Državama, piše Maritime executive.

Time je postao prva osoba koja je kajakarila po krugu ‘Greater Loop‘, koji počinje (i završava) u Halifaxu, Nova Škotska, i prelazi Velika jezera, Illinois, Mississippi, rijeke Tennessee i Tombigbee, prije nego što dotakne Meksički zaljev i obalu Atlantika.

Kanađanin, koji se 1990-ih preselio u Oslo u Norveškoj, krenuo je iz Halifaxa 2. lipnja prošle godine. Njegov je cilj, osim putovanja Sjevernom Amerikom, bio prikupljanje prijeko potrebnih sredstava za dobrotvorne organizacije Liječnici bez granica i Kapetani bez granica, kao i promicanje poruke o "pozitivnosti, zajednici i brizi za naša teška vremena".

"Bilo je to pakleno putovanje, ali vrijedno svake minute napora, nelagode i boli. Ne samo da prikupim novac i podignem svijest, nego i da doživim jedinstveno  iskustvo stvarnog povezivanja s prirodom, ljudima i nečim duboko u sebi. Gledajući unatrag, doista sam zahvalan za svaki dan, uz ogromnu i dirljivu velikodušnost vojske navijača na putu.

"Ali to ne znači da planiram još jedno putovanje u skorije vrijeme!" - rekao je.

Fuhrmann, koji je također odvozio kajakom od Osla do Atene u Grčkoj 2017., kaže da je posljednja dionica putovanja vjerojatno bila najteža od svih. Morao je ploviti kroz 23 dana stalne magle, uhvatiti se u koštac s ekstremnim plimama i strujama – posebno u zaljevu Fundy, a spavap je stjenovitoj, negostoljubivoj obali.

“Neke sam večeri morao vući kajak po tri ili četiri metra uzvisine, dok sam druge imao sreću spavati na usidrenim brodovima za jastoge. Bilo je i nekih izazovnih valova, kao i mnogo trajekata i ribarskih brodova koje je trebalo izbjegavati. Bilo je nevjerojatno iscrpljujuće... i veselim se dobrom snu, u pravom krevetu."

27. travanj 2024 17:42