StoryEditorOCM

TAJNA LOKACIJAKolumbija kreće u vađenje blaga neprocjenjive vrijednosti iz olupine galije San José

Piše OM
26. veljače 2024. - 10:03

Kolumbijska vlada najavila je da će u travnju pomoću robota početi vađenje predmeta "neprocjenjive vrijednosti" iz olupine legendarne španjolske galije San José, potopljene prije tri stoljeća na Karibima. Brod je prevozio zlato i drago kamenje.

Brod, jedan od najvećih španjolskih armada, potopila je britanska flota u noći 7. lipnja 1708. u blizini otočja Rosario, uz obalu Cartagene de Indias, na sjeverozapadu Kolumbije.

Usred rata za španjolsko nasljedstvo (1701.-1712.), brod je prevozio zlato, srebro i drago kamenje iz španjolskih kolonija u Americi na dvor kralja Filipa V. Samo je nekoliko od 600 članova posade na brodu preživjelo potonuće.

Sedam godina nakon otkrića olupine, kolumbijske vlasti počet će ponovno sastavljati predmete vidljive oko olupine, "bez modificiranja ili oštećenja olupine", poput komada keramike, rekao je za AFP ministar kulture Juan David Correa.

image

San José

Afp

Radi se o tome da se vidi kako se ti objekti "ponašaju kada izađu (iz vode) i razumiju što možemo učiniti" kako bismo povratili ostatak, objasnio je na mornaričkom brodu ARC Caribe, offshore bazi za nadolazeće operacije. Nije precizirao mogu li se neki od najvrjednijih predmeta izvući u ovoj prvoj fazi.

Radovi, po cijeni od 4,5 milijuna dolara, izvodit će se pomoću robota sposobnog spustiti se na dubinu od 600 metara, gdje se nalazi olupina. Međutim, njegova točna lokacija čuva se u tajnosti kako bi se zaštitilo ono što se smatra jednim od najvećih arheoloških otkrića u povijesti gusara i drugih nenamjernih lovaca na blago.

 

26. travanj 2024 22:52