StoryEditorOCM

sveti gralPotraga na Karibima: olupina skriva blago vrijedno 20 milijardi dolara, priprema se izvlačenje

Piše L.G./JL
7. studenog 2023. - 09:03

‘Sveti gral brodoloma‘ koji sadrži do 200 tona zlata, srebra i smaragda nalazi se u Karipskom moru, a Kolumbija je pokrenula nacionalnu misiju pronalaženja tog blaga.

Španjolska galija San Jose potonula je kod kolumbijske luke Cartagena nakon okršaja s Britancima 1708. Na brodu je bilo blaga u vrijednosti do 20 milijardi dolara u današnjem novcu, kao i 600 mornara. Svi osim njih 11 su potonuli s brodom, piše Daily mail.

Kolumbijska vlada je 2015. godine objavila da je tim mornaričkih ronilaca otkrio kako taj legendarni brod leži na dubini od gotovo 944 metara. Prošle je godine drugi tim donio zapanjujuće fotografije tog savršeno očuvanog tereta.

Sada je kolumbijska vlada rekla da će za vrijeme mandata predsjednika Gustava Petra, do 2026. godine, izvuči blago s tog broda. No bit će borbe oko toga tko je sada vlasnik olupine. Američka tvrtka tvrdi da je pronašla brod i potražuje polovicu blaga na njemu. Potraživanja imaju i španjolska vlada i domorodačka skupina.

Američka istraživačka tvrtka Glocca Morra tvrdi da je pronašla brod San Jose 1981. godine i predala koordinate Kolumbijcima pod uvjetom da im pripadne pola bogatstva nakon što brod bude izvučen. No tome se 2015. godine suprotstavio tadašnji kolumbijski predsjednik Manuel Santos koji je rekao da je mornarica pronašla brod na drugom mjestu na morskom dnu.

Glocca Morra, koja se kasnije nazvala Sea Search Armada, potražuje polovicu blaga, oko 10 milijardi dolara, prema američko-kolumbijskom sporazumu o promicanju trgovine. No kolumbijski ministar kulture Juan David Correa kaže da je vladin tim otišao na mjesto za koje je američka kompanija dala koordinate te da tamo nisu pronašli nikakav trag San Josea.

image
AFP

Sve dodatno kompliciraju španjolske tvrdnje, čijoj je mornarici plovilo i pripadalo, koja kaže da su njeni ljudi bili prisiljeni iskopavati zlato i dragulje pa blago stoga pripada njima.

Ta je galija sa 62 topa isplovljavala iz Portobella u Panami na čelu flote od 14 trgovačkih brodova i tri španjolska ratna broda kada je naišla na britanske brodove.

Španjolska i Britanija su se u to vrijeme borile u Ratu za španjolsko nasljeđe, a Kraljevska mornarica se približavala dominaciji na otvorenom moru u vrijeme kada je potopila San Jose.

Fotografije od prošle godine pokazuju dio pramca prekrivenog algama i školjkama, kao i ostatke trupa. One nude najbolji pogled na blago koje se nalazilo na San Joseu, uključujući i zlatne poluge i kovanice, netaknuti kineski servis za jelo, porculansko posuđe, keramiku, staklene boce...

27. travanj 2024 15:33