StoryEditorOCM

hrana za bogoveLjubitelji kamenica s veseljem su dočekali ožujak, donosimo jednostavan i neodoljiv recept za pripremu ‘princeza našeg podmorja‘

Piše Dobra hrana
22. ožujka 2022. - 13:58

Ljubitelji finijih stvari u životu s veseljem su dočekali ožujak, mjesec kada su princeze našeg podmorja, samo prividno neugledne kamenice najizdašnijeg i najukusnijeg mesa. Konačno uživamo u vrhuncu ovih najfinijih školjki i mnogi će zasigurno preplaviti malostonski zaljev gdje su oduvijek najljepše, najveće i najzdravije. Kroz povijest su ih posluživali i na slavnom bečkom dvoru za vrijeme cara Franje Josipa.

Kamenica se mrijesti kroz travanj i svibanj i ispušta svoja jajašca u more koja se u vodi oplode. Uzgajivači tada u more spuštaju kolektore na koje se hvataju oplođene kamenice i rastu godinu dana prije nego ih se vadi van i “presađuje” na zasebne konope te rastu još dvije godine prije nego ih se vadi za konzumaciju.

Tijelo kamenice nalazi se između dvije nepravilne ljušture i drži se za njih s dva mišića. Prilikom otvaranja ove školjke potrebno je mišiće pažljivo odvojiti nožem kako ne biste zarezali meso.

image
Denis Jerković/Ilustracija/Cropix

Najveće područje uzgoja kamenica u Hrvatskoj je Malostonski zaljev u kojem uzgajivači imaju svoje “đardine” odnosno morske vrtove u kojima u jednom trenutku mogu uzgojiti i po 500 kamenica.

Svježe kamenice najbolje je jesti sirove i s tek nekoliko kapi koje ste iscijedili iz domaćeg limuna, a želite li se ipak malo još potruditi, usitnite ljutiku i dodajte mu bijeli vinski ocat i tek malo papra. Pohane, pečene, gratinirane ili pak svježe - odaberite sami, ali - svatko s ovog područja reći će vam - svježe, s kap limunovog soka.

Ako ste u dvojbi oko toga jesu li kamenice svježe ili ne, obratite pozornost na to jesu li školjke već otvorene. Ako jesu, nemojte ih uzimati. Svježe kamenice mirisat će po moru, a u slučaju da su pokvarene, jak miris će vam odmah to otkriti. Svježe kamenice poslužuju se na ledu i to po šest ili dvanaest komada.

image
Tonči Plazibat/Ilustracija/Cropix

Prema malostonskoj tradiciji kamenice se slažu u lepezastom obliku riblje ljuske čime se imitira priroda, a jedu se od prvog i najšireg reda prema zadnjem. Poznate kao ‘ljubavna hrana’, kamenice zaista mogu biti afrodizijak ali samo onima koji ih jako vole i smiju jesti.

Zbog ogromne količine joda u ovoj školjci, nekima se pokušaj unošenja afrodizijaka može pretvoriti u pakao. Naime postoje ljudi koji mogu podnijeti druge školjke, no ne i kamenice koje im probavnim tegobama i naizgled teškim trovanjem mogu zagorčati život, pa ako ste imalo osjetljivi - izbjegavajte kušanje kamenica.

Tagliatelle s kamenicama, tikvicama i paprikom

Potrebno je:

350 g mesa od kamenica
500 g tagliatella
100 g paprike
1 ljutika
2 režnja češnjaka
300 ml temeljca od povrća ili ribe
100 g domaćih tikvica
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica dimljene mljevene paprike
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 grančica majčine dušice

Priprema:

Školjke očistite i sačuvajte more te ga prebacite u temeljac. U posebnoj posudi stavite mješavinu temeljca, provjerite slanost i zavrijte te stavite kuhati pastu. U drugoj posudi na maslinovom ulju zažutite luk i pojačajte vatru na najjače te stavite paprike narezane na tanke trakice. Kada se sve opusti, dodajte češnjak, majčinu dušicu i meso kamenica pa pirjajte oko dvije minute. Maknite s vatre, procijedite tjesteninu i sve promiješajte. Po potrebi uskladite okuse.

26. travanj 2024 02:12