StoryEditorOCM

pulski aquariumU Istri pronađene endemske mediteranske meduze: nalikuju na jaje na oko i nisu opasne za ljude

Piše M. I.
1. rujna 2023. - 09:06

z pulskog akvarija objavili su kako su u četvrtak na terenskom radu sakupili dvije mediteranske meduze (???????ℎ??? ???????????), prenosi Jutarnji list. Pojava ovih meduza je sezonska, pojasnili su na društvenim mrežama. U proljeće se razvijaju ličinke (efire), a do kraja ljeta nalaze se veće jedinke koje mogu imati promjer klobuka do 40 centimetara. Tada ih se može vidjeti u priobalju u većim nakupinama.

- Mediteranska meduza je endem Mediterana te se može lako prepoznati po zvonu koji nalikuje jajetu na oko i lovkama ljubičaste boje radi simbiotskih algi. Bezopasna je za čovjeka te u dodiru s kožom samo vrlo osjetljive osobe mogu osjetiti blago peckanje - dodali su.

Mediteransku meduzu neki zovu i smeđom meduzom te "jaje na oko", piše Goran Šafarek na portalu Priroda Hrvatske. Središnji je smećkasti dio izbočen, okružen žućkastosmeđim, ravnim obodom. S donje je strane osam držaka na kojima je vijenac lovki različitih dužina. Vrhovi su plavoljubičasti od simbiotskih alga. Lovke pomoću žarnih stanica omamljuju zooplankton. Dodirne li se, žarna čahura pukne i pod pritiskom od 150 bara izbacuje žarnu nit koja na svom završetku u obliku harpuna probija tkivo žrtve. Tako prenosi otrov iz žarne stanice.

Ovo je jedna od najbržih poznatih reakcija u cijelome životinjskom svijetu. Iako velik organizam, smeđa meduza, nasreću, za ljude nije opasna.

image

Mediteranska meduza

Ivo Ravlić/Cropix
image

Mediteranska meduza

Ivo Ravlić/Cropix
28. travanj 2024 03:47