StoryEditorOCM

orsanova regataNapunila se jedra podno Grada: krenuo ‘Elafiti slalom‘, na start stigao i Ivica Kostelić

Piše TONČI VLAŠIĆ/DV
19. travnja 2024. - 14:57

Sinoć su se u Jedriličarskom klubu Orsan dijelili brojevi, a jutros je krenula prva regata Elafiti Slalom.

- Osnovni cilj ove manifestacije je promicanje ljubavi prema moru i jedrenju, našeg Kluba i pomorske kulture i nasljeđa našeg Grada – istaknuo je Dean Kontić u ime Jedriličarskog kluba Orsan.

Startna linija bila je neposredno ispred Grada.

- Tim smo željeli, a vjerujem kako smo uspjeli doprinijeli atraktivnosti i prekrasnim vizurama regate – dodao je Kontić.

Start regate označen je s Tirene. Oglasio se top, a istovremeno je i gradonačelnik Mato Franković opalio plotun iz trombuna. Sa zidina, uz voditelja, proceduru starta regate, promatrali su učenici Pomorske škole i Gimnazije.

Sutra će se, plan je, jedriti od 10 do 17 sati.

- Nakon sportskog programa, u popodnevnim satima za najmlađe članove i njihove roditelje, povodom dana planete Zemlje, organizirali smo radionicu pod nazivom ‘Sunce, more i jedro‘, koju će voditi poznati glazbenik Rambo Amadeus. U nedjelju je u planu jedriti od 9 do 17 sati, i to kroz Elafitski arhipelag. Nakon regate, u popodnevnim satima, imamo radionicu o radio upravljivim modelima Dragon force 65. Cilj ove radionice je upoznati djecu, osobe srednje i starije životne dobi i osobe sa invaliditetom s drugačijim oblicima jedrenja. Plus, sva tri dana regate, za sve sudionike osigurali smo  bogati zabavni program. Večeras je u Hard Rock Caffe-u, nakon večere, koncert Soulfingersa, a preostala dva dana imamo nastup lokalnog benda, te DJ-a.

image
Tonči Vlašić

Dodaje Kontić, budući je naziv regate Elafiti Slalom, razumljivo je da je jedan od glavnih promotora regate Ivica Kostelić, najpoznatiji hrvatski slalomaš, osvajač olimpijskog srebra, a koji je danas vrhunski jedriličar. Ivica je stigao s Goranom Raspopovićem na Tirenu. Sutra će i on jedrit. Upravo je stigao s Aljaske gdje je bio tri tjedna.

image

Ivica Kostelić

Tonči Vlašić

I tu nije kraj zanimljivostima.

- Posebnost regate je što su pokali napravljeni su od reciklirane plastike. Za potrebe izrade pokala, naš Orsan je u suradnji sa sedam klubova iz grada Dubrovnika organizirao akciju čišćenja Elafitskih otoka i uspio očistiti preko 100 kilograma plastičnog otpada. Od skupljenog otpada, u prostorijama udruge Maritimorecycling, napravljeni su prekrasni pokali, u spomen očuvanja naših Elafita i za potrebe nagrađivanja sudionika regate. Nama je cilj da regata Elafiti slalom vrlo brzo postane konkurentna svim relevantnim jedriličarskim događajima na Jadranu – poželio je Kontić.

Uz gradonačelnika bio je i predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica, predstavnici Turističke zajednice Grada, Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja...

Tratamenat je spravio Luka Đuraš iz Kobaša. Lijep početak Elafiti slaloma.  

image
Tonči Vlašić
image
Tonči Vlašić
image
Tonči Vlašić
image
Tonči Vlašić
15. srpanj 2024 02:41