StoryEditorOCM

gvinejski zaljevNestao danski tanker sa 16 članova posade, sumnja se da su ih oteli pirati

Piše M. I.
29. ožujka 2023. - 15:04

Još uvijek je napoznato stanje na brodu Monjasa Reformer kojeg su u subotu navečer napali pirati.

Prema pisanju portala pomorac.hr, tanker u vlasništvu danske kompanije Monjasa uočen je oko 470 nautičkih milja od mjesta napada. Kompanija je potvrdila da još nije stupila u kontakt s posadom.

Brod je napadnut u Gvinejskom zaljevu, otprilike 140 nautičkih milja zapadno od Port Point Noire u DR Kongu. Osiguravatelj Ambrey potvrdio je da francuska mornarica sudjeluje u potrazi, prenosi Splash247.

Francuska i britanska nadzorna agencija ‘Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea‘ (MDAT-GoG) izvijestila je da je brod uočen 28. ožujka u međunarodnim vodama, oko 282 nautičke milje jugozapadno od otoka Annobon, teritorij Ekvatorijalne Gvineje. Pozvane su posade drugih brodova da pomognu u lociranju nestalog tankera dugog 135 metara s crnim trupom, narančastom prugom duž trupa te narančastim logom. Pozivaju se svi pomorci da prijave bilo kakvu sumnjivu aktivnost.

Brod pod zastavom Liberije u vlasništvu je danske kompanije Monjasa, a njime upravlja Montec Ship Management. Brod se koristi za prijevoz brodskog plinskog ulja (MGO), goriva s niskim udjelom sumpora (LSFO) i goriva s visokim sadržajem sumpora (HSFO). Nije navedeno koliko tereta se nalazi na brodu.

Na tankeru je 16 članova posade.

19. travanj 2024 23:00