StoryEditorOCM

lov na kunjkeNevrijeme prekinulo tradicionalnu feštu: Muzej betinske brodogradnje se prisjetio Dana brganja

Piše M. I.
7. kolovoza 2023. - 11:15

Vremenske nepogode koje su proteklih dana poremetile sve planove, prekinule su i tradicionalnu feštu u Betini, 53. Dan brganje.

Unatoč kiši koja je pala ove nedjelje navečer u Betini, red je da spomenemo par riječi o jedinstvenoj i jednoj od najstarijih turističkih fešta.

Dan brganje posvećen je betinskoj kunjki, endemskoj školjki koja je othranila generacije tamošnjih težaka i ribara. Kunjka je danas zaštićena kao ugrožena vrsta, a brganja, tradicionalni alat kojeg su vukli za brodom i s dna mora vadili gomile školjki, muzejski je eksponat.

Fešta od brganje održava se u Betini od 1970. godine, svake godine prve nedjelje u kolovozu. Dok je školjki bilo dovoljno u moru, na dan fešte natjecatelji su se takmičili koji brod će uloviti veću količinu školjaka. U prosjeku bi se ulovilo 300 do 400 kilograma školjaka po brodu. Jedne godine se ulovilo 1600 kilograma, sjećanja su Krešimira Škevina, organizatora 1. brganje.

Kanal između Murtera i kopna je bio izuzetno pogodan za lov zbog pjeskovitog dna. Tko je imao brod, imao je i brganju.

Danas se više ne vuku brganje, ali se u Betini rado prisjećaju tih dana. Muzej betinske drvene brodogradnje u više navrata upriličio je prigodnu izložbu, organizirao radionice za djecu...

image

Brganje

Muzej betinske drvene brodogradnje
29. travanj 2024 00:22