StoryEditorOCM

Šesnaest posadaU Betini održana tradicionalna ženska regata Dlan i veslo: atmosfera je, kao i uvijek, bila ‘nabrijana‘, prva je u cilj ušla gajeta Baba Tone

Piše Jordanka Grubač/Šibenski.hr
9. kolovoza 2022. - 17:39

Osvanula je i jedanaesta godinica održavanja ženske veslačke regate Dlan i veslo u Betini, a ta se regata sretno ugnijezdila u krilo svoga slavnog prethodnika - Dana brganje.

Atmosfera u Betini bila je prilično nabrijana, rekli bismo kao i obično - kao i uvijek, piše Šibenski.hr.

Šesnaest ženskih posada u teškim drvenim brodovima i s veslima skoro pa svoje težine... pa onda taj natjecateljski duh i ženski temperament - kako je i moglo nego živo, nabrijano, uz smijeh, pjesmu, ciku i zafrkanciju a bogme i ozbiljan natjecateljski napor.

image

Detalj s regate 'Dlan i veslo' u Betini

Jer mani ti šalu, treba uhvatiti golemo veslo i doveslati od točke A do točke B. I natrag. S forcom - baš kao da i danas sve one veslaju bar dvaput tjedno u Modrave i natrag. Kopati.

Najviše brige, govori nam Ana Mijat, direktorica TU Betina koja organizira ovu regatu, najviše brige zadavala im je vremenska prognoza. Jer i dlanu, a i veslu, najbolje odgovara koliko toliko mirna površina mora i manje-više bezvjetrica. Osim ako neki lagani vitrić ne gura brod malo u krmu...

Prognoza je najavljivala jaku buru, cijeli dan. Tada se regata neumitno odgađa. Organizacijski odbor bio je zbog toga prilično snervan, a onda su odlučili kolektivno vjerovati u ono da vitar padne za suncem.

image

Ženska regata u Betini

Tako je i bilo. Prvo su Angelina Jušić i Marinka Fržop održale kraći govor i poželile sreću, znak za start dat je točno u 19.30, sudac Siniša Mikin nije imao šta nego odlučiti da je start bio regularan, šesnaest posada je kliznulo na "otvoreno more" ispred betinskih riva i bez po muke završile regatu u cilju natrag, ispred Betine.

Među njih šesnaest iz Betine, Jezera, Murtera, Tisna... bila je i posada priješke gajete Rosanda PR 390. Sve su one članice novoosnovane Udruge za istraživanje i zaštitu maritimne baštine Kanata iz Sukošana.

Sve u valceru i dobrom raspoloženju, utrka je završena a već u 21 sat proglašeni pobjednici.

image

Ekipa 'Za ne bit doma' pobjednice su betinske ženske regate

Bez puno iznenađenja, prva je u cilj ušla gajeta Baba Tone MU 612 s veslačicama Ekipe za ne bit doma: Ljubica Burtina, Diana Filipi, Marina Kozić, Marijana Kulušić, Matija Kapov.

Druga je bila ekipa Godulice MU 299: Sanda Ježina, Vojna Jušić, Mare Kovačev, Janja Filipi, Tea Rameša.

A treće, bile su cure iz jezerske Kalamite TI 61 Cool Bebe: Blaženka Cukrov, Barbara Pirjak, Željka Milin, Ivana Klarin, Paula Klarin.

Da, i to je za reć, Dlan i veslo odnosno Dan brganje, sufinancirao je EU fond za pomorstvo i ribarstvo. Evala im!

20. travanj 2024 12:43