StoryEditorOCM

snaga moraNorveški kruzer u Sjevernom moru poklopio divovski val, pogledajte trenutak udara

Piše OM
26. prosinca 2023. - 10:34

Norveški kruzer u Sjevernom moru onesposobljen je u četvrtak nakon što je ostao bez struje. Danske pomorske vlasti rekle su u petak za CNN da je brod MS Maud izgubio sposobnost plovidbe nakon što su jaki vjetrovi razbili staklene prozore i propustili vodu uzrokujući privremeni nestanak struje, prenosi Index.hr.

Hurtigruten Expeditions (HX) iznio je nešto drugačiji prikaz uzroka incidenta rekavši za CNN da je njihov brod doživio privremeni gubitak struje u četvrtak "nakon što je naišao na snažan val". Brod, koji prevozi 266 gostiju i 131 člana posade krenuo je prema Tilburyju, u Ujedinjenom Kraljevstvu, iz norveškog Florøa.

MS Maud plovio je oko 193 kilometra od zapadne obale Danske u četvrtak kada se dogodio incident, rekao je glasnogovornik danskog Zajedničkog centra za koordinaciju spašavanja (JRCC). Od JRCC-a nije zatraženo da evakuira putnike i posadu, što je navelo glasnogovornika da vjeruje da je "sve u redu" s onima koji su još uvijek na brodu.

"S broda je potvrđeno da su posada i gosti sigurni i dobro, stanje broda ostaje stabilno i posada može ploviti vlastitim snagama", rekao je glasnogovornik HX-a kasno u petak. Civilno plovilo bilo je stabilno s upaljenim motorima, ali navigacijski sustavi i radar ostali su isključeni "zbog vode u sustavima na mostu", rekao je glasnogovornik JRCC-a ranije u petak.

"Može se manevrirati putem sustava za hitne slučajeve, a u blizini su dva civilna broda za podršku tvrtke Esvagt", dodali su. Ruta broda promijenjena je nakon sigurnosnih provjera i tehničkih procjena, rekao je HX, a putnici će se sada iskrcati u Bremerhavenu u Njemačkoj. "Naš tim je organizirao daljnje putovanje kući za goste na brodu", rekao je glasnogovornik HX-a.

15. travanj 2024 08:17