StoryEditorOCM

KopenhagenUmjetna inteligencija čuva brodove: AI može predvidjeti gdje će se pojaviti veliki valovi!

Piše OM
24. studenog 2023. - 08:33

Istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu započeli su s unosom ogromne količine podataka o valovima u sustav umjetne inteligencije.

Veliki valovi mogu potencijalno oštetiti brodove i naftne platforme, a da stvar bude gora, čini se da se nerijetko pojavljuju nasumično. Znanstvenici su prethodno istraživali kako ih predvidjeti, ali sveobuhvatan novi sustav mogao bi pružiti šire informacije.

Istraživači sa Sveučilišta u Kopenhagenu započeli su s unosom ogromne količine podataka o valovima u sustav umjetne inteligencije. Ovi su podaci prikupljeni plutačama na 158 lokacija diljem svijeta, koje prikupljaju informacije 24 sata dnevno te su obradile više od milijardu valova, navodi Revija HAK.

– Naša analiza pokazuje da se abnormalni valovi pojavljuju cijelo vrijeme – rekao je Johannes Gemmrich, jedan od autora studije.

– Zapravo, registrirali smo 100.000 valova u našem skupu podataka koji se mogu definirati kao takvi valovi. To je ekvivalentno otprilike jednom čudovišnom valu koji se pojavljuje svaki dan na bilo kojoj nasumičnoj lokaciji u oceanu.

Znanstvenici objašnjavaju da bi se njihov novi algoritam mogao primijeniti na dolazne podatke s plutača kako bi se podigao alarm kada se pojavi točna kombinacija faktora rizika za takve valove na području oceana.

image
AFP
28. travanj 2024 19:39