StoryEditorOCM

obilježili su povijestO njima se i danas govori: ovi potonuli brodovi misteriozniji su i od slavnog Titanica

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 10:04

Tijekom ljudske povijesti pomorska dominacija bila je od izuzetnog značaja za vodeće svjetske sile. National Geograpic donio je priču o brodovima koji su misteriozno nestali i čija se sudbina nikad nije otkrila.

Britannic

Ovaj brod je izradila kompanija White Star Line, koja je konstruirala i čuveni Titanic. Britannic je bio treći najveći brod iz serije brodova kompanije White Star Line, koji su se gradili za potrebe prijevoza putnika između Europe i Sjeverne Amerike. Ali, kako je tada bio Prvi svjetski rat, Britannic je postao "bolnički brod" koji je prevozio ranjenike. U toj službi je i potonuo, kada ga je, u blizini grčkog otoka Kea, udarila mina. Brodolom se dogodio 1916. godine i od 1000 ljudi na brodu poginulo je njih 30.

Whydah Gally

Ovo je najpoznatiji gusarski brod čiji je kapetan bio Belami - gusar koji je potopio i zarobio najviše brodova i skupio najviše bogatstva (u današnjoj vrijednosti oko 120 milijuna dolara). Međutim, Belami nikada nije uspio uživati u trošenju tog bogatstva. Njegov brod Whydah Gally potonuo je 1717.godine u snažnoj oluji. U ovoj nesreći je nastradala cijela posada broda, kao i sam Belami.

Lusitania

Brod ima istu sudbinu s Titanicom. Izgrađen je 1907. godine i bio je u to vrijeme jedan od najvećih i najbržih. Potopljen je od strane njemačke podmornice 1915. godine što je bio povod za ulazak SAD-a u Prvi svjetski rat.

Osveta kraljice Ane

Brod Osveta kraljice Ane jedan je od najstrašnijih brodova koji su ikad plovili morima. Ponajviše zbog reputacije njenog kapetana Crnobradog. Plovio je morima nešto manje od godinu dana prije nego što je 1717. godine potonuo. Neki kažu da je namjerno nasukan.

Sudbina broda ostala je misterij sve do 1996. godine kada je olupina ovog ozloglašenog broda pronađena. Rekonstrukcija je i dalje u tijeku i još nije nađen pouzdan dokaz da je to brod Osveta kraljice Ane.

26. travanj 2024 20:17