StoryEditorOCM

tužnoPedeset i jedan kit pilot uginuo je nakon masovnog nasukavanja u Australiji: Slijede jedan drugoga

Piše Hina
26. srpnja 2023. - 09:00

Više od 50 kitova pilota uginulo je nakon što su se nasukali na udaljenoj plaži na zapadu Australije, priopćile su vlasti u srijedu, dok su spasilačke ekipe pokušavale vratiti ostatak jata natrag u vode.

Pomorski stručnjaci i volonteri kampirali su preko noći na plaži Cheynes, više od 450 kilometara jugoistočno od Pertha u državi Zapadna Australija, nakon što su kitovi pronađeni izbačeni blizu plaže.

"Nažalost, 51 kit je uginuo tijekom noći nakon masovnog nasukavanja", objavila je Služba za parkove i divlje životinje Zapadne Australije.

"Zajedno s registriranim volonterima i drugim organizacijama pokušavamo vratiti preostalih 46 kitova u dublje vode tijekom dana."

Kitovi piloti poznati su po svojim jakim društvenim vezama, pa kada jedan kit upadne u poteškoće i nasuka se, ostali ga obično slijede.

Australija i susjedni Novi Zeland žarišta su masovnog nasukavanja kitova zbog velikih kolonija kitova pilota koji žive u dubokim oceanima koji okružuju te otočne države, ali razlog zašto ostaju zarobljeni na plažama ostaje misterij.

26. travanj 2024 20:03