StoryEditorOCM

bogati se zabavljajuProdigium, Crni labud, Avanguardia... Ovo su najbolji koncepti superjahti inspirirani životinjama

Piše M. I.
30. siječnja 2024. - 13:30

Kada je riječ o stvaranju najekstremnijih koncepata superjahti, mašta dizajnera nema granica. Prenosimo članak portala BOAT koji je predstavio neke od najradikalnijih dizajna koji crpe inspiraciju iz životinjskog svijeta…Vrijednost ovih brodova nećemo ni spominjati.

Zion

Karakterizirana velikim "staklenim okom", ovu 110-metarsku superjahtu osmislio je indijski studio Bhushan Powar Design koji je bio inspiriran fenomenom crnih rupa, a možda i okom morskog dinosaura. Velika staklena kupola zapravo je opservatorij koji omogućuje putnicima nezaboravan pogled na pučinu uz pogled od 360 stupnjeva na ocean, dok izvana nalikuje velikom morskom stvorenju. Sadržaji uključuju bazen sa staklenim dnom i vlasničku kabinu s električnim balkonima. Ukupno 20 gostiju može biti smješteno uz 20 članova posade.

image

Zion

Elle Decor/FCB

Mako

Svojom srebrnom bojom i fluidnim linijama, 120-metarski Mako inspiriran je istoimenom vrstom morskog psa. State of Craft sa sjedištem u Londonu stoji iza dizajna koji, opremljen velikim mogućnostima krstarenja i probijanja leda, nudi "avanturistički pogled svima koji se osjećaju kao istraživači".

Stražnja paluba ima veliki prostor za sjedenje zamišljen kao potopljeni "otok" s pogledom na ocean od 270 stupnjeva.

image

Mako

The Sun

Aperio

Otvorena gornja paluba u ravnini i peraje nalik na krila trebale bi nalikovati manti kada se gleda odozgo. Kreirana je  od strane VPLP Design-a. Ova jahta duga je 46 metarske jahte služi i kao snažan jedrenjak u plovidbi i kao "morsko odmaralište" na sidru gdje do 10 gostiju može živjeti i raditi. Naime, nakon što stigne na svoje odredište, Aperio se rasklapa kako bi postao prava kuća za odmor. “Željeli smo izraziti umjetnost metamorfoze", rekli su dizajneri.

image

Aperio

VPLP.fr

Avanguardia

Ovaj upečatljivi koncept superjahte inspiriran labudom dolazi iz dizajnerskog studija Lazzarini Design. Jahta od 137 metara ima kontrolni toranj koji se može produžiti i koji nalikuje glavi labuda. Kontrolni toranj i most, koji se koristi za upravljanje jahtom, pomiču se rastezljivom dizalicom. Glava se čak može potpuno odvojiti od jahte i koristiti kao zasebni 16-metarski čamac. Rasprostranjena na pet paluba, Avanguardia prima 24 gosta, 22 člana posade.

image

Avanguardia

Lazzarini Design Studio/Profimedia

Crni labud

S minimalističkim, ali zlokobnim vanjskim izgledom, 70-metarski koncept Crnog labuda dolazi iz dizajnerskog studija Timura Bozce.

Koristeći sliku strijele kao svoju inspiraciju, Bozca je pokušao stvoriti aerodinamični vanjski izgled koji bi jahti dao prepoznatljiv izgled, a istovremeno poboljšao učinkovitost plovila u vodi, kako je objasnio.

Crni labud ima mnogo prostora za opuštanje na otvorenom na krmenoj palubi. Dva prednja balkona pružaju dalekosežni pogled na ocean, a na krmi se nalazi bazen. Smještaj na brodu predviđen je za ukupno 12 gostiju, podijeljenih u glavni apartman i šest kabina za goste. Naravno, na brodu je i heliodrom-

Prodigium

S gornjom palubom posebno dizajniranom da podsjeća na izgled morskog psa, Lazzarini Designov 153-metarski konceptni Prodigium raspoređen je na šest paluba i biti će izgrađen od ugljika i aluminija. Ostale značajke uključuju garaže dovoljno velike za pohranu osam tendera i tri helikoptera. Dizajn također uključuje tri bazena sa slapovima koji se kaskadno slijevaju iz svakog bazena u onaj na palubi ispod. Smještaj na brodu je za ukupno 44 gostiju, 18 članova osoblja i 12 članova posade.

image

Crni labud

Facebook

Seataci

Dizajniran da oponaša kretanje kita, ovaj koncept superjahte ima dvije uronjene peraje koje stvaraju valove koji ‘guraju‘ jahtu naprijed. Ostale značajke uključuju stražnji krmeni dio, par bazena za superjahte i tropski vrt. Seataci je dizajnirao dizajner Charles Bombardier iz Montreala u suradnji s industrijskim dizajnerom Martinom Ricom.

image

Seataci

wordlesstech.com

Pagurus

Koncept amfibijskog katamarana na solarni pogon od 25 metara tvrtke Lazzarini Design nadahnut je izgledom golemog raka. Nazvan Pagurus (prema latinskom nazivu za raka), koncept ima vijčane cilindre duž dna dvostrukih čeličnih trupova koji omogućuju katamaranu kretanje po pijesku ili blatu. Vanjski dio jahte prekriven je solarnim ćelijama koje omogućuju potpuno električan način plovidbe s rasponom od šest do sedam sati pri brzini od pet čvorova. Ukupan smještaj na brodu je za ukupno osam gostiju i četiri člana posade.

image

Pagurus

Lazzarini Design Studio
02. svibanj 2024 10:32