StoryEditorOCM

veliki posaoBrodogradilište u Trogiru ugovorilo gradnju superjahte vrijedne 100 milijuna eura

Piše OM
13. veljače 2023. - 09:52
u Trogiru će se graditi luksuzna 130 metara dugačka jahta s heliodromom vrijedna preko 100 milijuna euraCropix

U trogirskom brodogradilištu Brodotrogir cruise, u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, gradit će se projekt Vella, luksuzna 130 metara dugačka jahta s heliodromom vrijedna preko 100 milijuna eura, za švicarskog vlasnika. Ugovor s naručiteljem potpisan je 3. veljače, a označit će novi zamah trogirskog brodogradilišta i omogućiti izlazak iz predstečajnog postupka koji je Uprava Brodotrogira i Hrvatske brodogradnje Trogir pokrenula 2019. zbog teškoća u poslovanju, piše Nacional.

“Riječ je ugovoru o gradnji skupocjene luksuzne jahte za jednog švicarskog državljanina. On je prethodno imao potpisan ugovor s Brodosplitom, no raskinuli su taj ugovor jer je došlo do nekih nesuglasica te je on odlučio graditi brod negdje drugdje, izvan Hrvatske. Međutim, kako su u njegovu timu za izradu projekta broda osim Engleza sudjelovali i Hrvati, konstruktori brodova i dizajneri, uspjeli su ga nagovoriti da se ipak vrati u Hrvatsku i tako je došao do nas. Naravno, prije toga su njegovi ljudi obišli brodogradilišta u Turskoj, Poljskoj i Španjolskoj i cijeloj Europi, ali odluka je pala da to ipak bude u Brodotrogir cruiseu, zbog čega smo mi izuzetno zadovoljni”, kazao je vlasnik Danko Končar za Nacional.

image

Darko Končar

Vojko Bašić/Cropix

Početni ugovor za projekt radnog naziva „Vella“ potpisan je na iznos od blizu 17 milijuna eura, a taj se ugovor odnosi na izgradnju trupa koji će biti izrađen od čelične konstrukcije s aluminijskim nadgrađem.

“Nakon toga kreće se u izgradnju interijera, a ukupna cijena jahte penjat će se preko 100 milijuna eura. Za taj dio angažirat ćemo, naravno, kooperante, no sve će se raditi u Brodotrogir cruiseu. Značajno je i to da su jahtu konstruirali i hrvatski stručnjaci, s engleskim konstruktorom koji se preselio u Hrvatsku i s našima radio na tom projektu. Ovo je trenutno jedan od najznačajnijih poslova za posrnulu hrvatsku brodogradnju, a Brodotrogir cruise postaje jedino brodogradilište koje radi bez ozbiljne pomoći države”, istaknuo je Končar za Nacional..

Jahta vrijedna 100 milijuna eura u cijelosti će biti izgrađena u Brodotrogir cruiseu, a u timu za izradu projekta broda osim Engleza sudjelovali su i hrvatski konstruktori.

image

Uprava Brodotrogira i Hrvatske brodogradnje Trogir pokrenula je 2019. predstečajni postupak zbog teškoća u poslovanju

Zvonimir Barišin/Cropix
22. svibanj 2023 07:58