StoryEditorOCM

NIGERIJASpašeni svi članovi posade tankera Monjasa Reformer, prije mjesec i pol dana oteli su ih pirati

Piše M. I.
9. svibnja 2023. - 13:16

Šest članova posade, koje su krajem ožujka oteli pirati s Monjasa Reformera, tankera za naftu i kemikalije, u Gvinejskom zaljevu krajem ožujka, spašeni su s nepoznate lokacije u Nigeriji, kako je medijima potvrdio vlasnik broda Monjasa.

Brod u vlasništvu danske firme zarobila je 25. ožujka skupina od pet naoružanih napadača otprilike 140 milja zapadno od Port Pointe-Noirea u Republici Kongo. Na brodu se tada nalazilo 16 članova posade.

Francuska mornarica potvrdila je da su pirati oteli šest članova posade, a uspjeli su locirati brod Monjasa Reformer nakon šest dana potrage u Gvinejskom zaljevu.

U priopćenju je izvršni direktor Monjase Anders Ostergaard izrazio olakšanje, rekavši: "Svi oporavljeni članovi posade relativno su dobrog zdravlja s obzirom na sve okolnosti kroz koje su prošli u proteklih pet i više tjedana."

Nakon spašavanja, članovi posade prošli su temeljite medicinske preglede i sada su u procesu repatrijacije u svoje matične zemlje i ponovnog susreta sa svojim obiteljima, dodatno je izvijestio Ostergaard.

"Gledajući unaprijed, Monjasa poziva svih da koriste sigurne rute prolaza i sigurne zone u Gvinejskom zaljevu pod međunarodnom prismotrom, a svoja iskustva i znanja rado ćemo podijeliti s drugima, za sigurno radno okruženje svih pomoraca", poručili su iz tvrtke.

28. travanj 2024 08:09