StoryEditorOCM

gvinejski zaljevPirati oteli dio posade danskog tankera, još se ne zna koje su nacionalnosti nestali pomorci

Piše M. I.
4. travnja 2023. - 11:36

Članovi posade zaplijenjenog danskog naftnog tankera Monjasa Reformer su oteti, izjavili su iz Monjasa tvrtke medijima nakon što je brod lociran u Gvinejskom zaljevu, prenosi portal Container news.

No, iz firme nisu iznijeli detalje o broju i nacionalnosti članova posade koji su još uvijek s piratima, no prve informacije bile su na brodu plovi 16 članova posade, te da je troje pomoraca oteto, no ti podaci nisu službeno potvrđeni.

Francuska mornarica pronašla je brod 30. ožujka nakon bjesomučne potrage uz obalu Sao Tome i Principea gdje su se pirati ukrcali pet dana ranije.

"Pirati su napustili brod i sa sobom odveli dio posade", rekli su iz firme.

"Svi spašeni članovi posade dobrog su zdravlja i sigurno smješteni u sigurnom okruženju te dobivaju odgovarajuću skrb nakon ovih strašnih događaja", Monjasina je izjava.

Monjasa Reformer je brod pod zastavom Liberije, kojim upravlja Montec Ship Management. Brod za prijevoz proizvoda nosivosti 13.700 dwt, izgrađen 2003., dug je 135 metara i bio je u stanju mirovanja u vrijeme incidenta.

Nakon što su se pirati ukrcali na brod, prema riječima vlasnika firme, članovi posade sklonili su se u sigurnu sobu "u skladu s protokolom za hitne slučajeve protiv piratstva na brodu".

"Naše su misli s članovima posade koji se još vode kao nestali i njihovim obiteljima tijekom ovog stresnog razdoblja", istaknuli su iz Monjase.

Očekujući siguran povratak otetih članova posade, poručili su da usko surađuju s lokalnim vlastima.

Prema više izvješća, brod ili teret nisu bili oštećeni tijekom incidenta.

27. travanj 2024 18:35