StoryEditorOCM

pod mikroskopomSplitski i zagrebački znanstvenici u potrazi za kokolitoforama, jedinstvenim organizmima u moru

Piše M. I.
4. svibnja 2023. - 15:04

Znanstvenici Laboratorija za plankton i toksičnost školjkaša Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split, u suradnji s kolegicom dr. Jelenom Godrijan iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu objavili su rad u kojem su objedinili sve dosadašnje radove o kokolitoforama u Jadranu od početka prošlog stoljeća. Cilj rada bio je povezati sva dosadašnja istraživanja kokolitofora u kojima je korištena svjetlosna i elektronska mikroskopija.

Kokolitofore su jednostanični fitoplanktonski organizmi jedinstveni po strukturi svoje kalcitne ljušturice koji bitno utječu na kemizam morske vode i posebno su značajni u ciklusu ugljika, a time i klime na Zemlji. Identifikacija kokolitofora temelji se na karakterističnoj morfologiji kalcitnih ploča koje prekrivaju ove organizme. Zbog iznimno malih dimenzija ovih organizama, istraživanja kokolitofora su bila malobrojna u Jadranu do primjene elektronske mikroskopije.

image

Mikroskopski snimak

IZOR

Inače, fitoplanktonskii organizmi obično dođu u fokus kada se dogodi cvjetanje mora, ali fitoplankton je nemjerljivo značajan za naš ekosustav i predstavlja temelj života u moru. Jadransko more je kroz povijest zanimljivo zbog velike bioraznolikosti fitoplanktonske zajednice.

Znanstvenici su revidirali popis vrsta kokolitofora temeljen na povijesnim zapisima i uspoređen s novijim istraživanjima u obalnim i otvorenim vodama Jadranskog mora. Osim toga, nazivi vrsta su revidirani prema novoj nomenklaturi koja je rezultat spoznaja o različitim životnim ciklusima, a time i oblicima pojedinih vrsta.

image

Mikroskopski snimak

IZOR

Velika raznolikost kokolitofora zabilježena je ne samo u otvorenim vodama Jadrana već i u obalnom području te estuarijima. Ukupno je zabilježen 141 morfotip kokolitofora od čega u srednjem Jadranu 124, u sjevernom 54 te u južnom 48. Posebno značajan doprinos ovog rada je u velikom broju objedinjenih fotografija kokolitofora (92) s područja Jadrana, slikanih elektronskim mikroskopom, koje će uvelike doprinijeti boljoj identifikaciji u budućim taksonomskim istraživanjima.

Rezultati su objavljeni u posebnom izdanju časopisa Water (https://www.mdpi.com/2073-4441/15/3/603) pod nazivom Back to Basics: Revision of Coccolithophore Species List in the Adriatic Sea.

image

Mikroskopski snimak

IZOR
05. svibanj 2024 02:47