StoryEditorOCM

život s plinomStanovnici Omišlja o zvukovima s LNG terminala: ‘Iritantno je, uvuče vam se u uši i ne da mira. Buke zna biti i u noćnim satima‘

Piše OM, Hina
29. prosinca 2020. - 11:07

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da će županija pomoći Općini Omišalj kako bi se obavila odgovarajuća mjerenja buke iz plutajućeg LNG terminala.

Komadina je, naime, na redovitoj konferenciji županijske uprave rekao da u vezi s LNG terminalom u Omišlju postoje situacije na koje su upozoravali, da se one događaju jer ih nisu slušali.

"Svjedoci smo zagađenja bukom" naveo je dodavši da je među primjedbama Općine Omišalj i županije bila i primjedba da buka u studiji utjecaja na okoliš nije dovoljno obrađena te da se sada to bjelodano pokazuje.

Komadina o buci i sigurnosti priveza na LNG terminalu: Upozoravali smo, ali nisu nas slušali i sada se to događa

'Zvuk je iritantan, uvuče vam se u uši i ne da mira'

Ekipa Novog lista otišla je u Omišalj kako bi na licu mjesta provjerila koliko je jaka buka i koliko uistinu smeta lokalnom stanovništvu.

– Definitivno ga čujemo, s tim da je jačina te buke različita u različitim dijelovima Omišlja. Posebno se jako čuje na predjelima koji gledaju izravno prema LNG terminalu. Uglavnom danju, ali u nekoliko se navrata i noću prilično jako čulo - rekla je Višnja Dorčić, stanovnica Omišlja.

Kako bi potkrijepila svoje tvrdnje, pustila je i audiozapis brujanja s terminala, snimljen, kako tvrdi, na terasi kuće na predjelu Medermuniće, kao i još jednu snimljenu iz centra. Na objema se snimkama čuje prilično glasno brujanje, što je potvrdila i Ankica Dukić, koja također kaže kako je buka s terminala povremeno prilično glasna.

– Najviše se čuje od jutra do večeri jer tad valjda rade, ali zna biti buke i u noćnim satima. Zvuk je iritantan, uvuče vam se u uši i ne da mira - kaže Omišljanka, objašnjavajući kako razina buke nije jednaka u svako doba dana niti u svim dijelovima mjesta.

Neki pak Omišljani kažu kako buku uopće ne čuju, poput Jasne Mihelčić.

– Ne, mi ne čujemo buku s terminala, ali moguće je da se čuje kod nekih koji, primjerice, imaju balkone ili prozore koji gledaju ravno na njega - kazala je Mihelčić.

Jedan je njezin sugrađanin, koji se nije želio predstaviti, pak rezignirano zaključio:

- Čulo se, ne čulo, ništa više ne možemo promijeniti.

S vidikovca u centru Omišlja pogled puca ravno na LNG terminal iz čijeg pravca se u tom trenutku čuo zvuk brujanja, ali prilično tih. Stanarka jedne od kuća na samom vidikovcu kaže da joj ne smeta buka s terminala:

– Ne. Čuje se ponekad i noću, ali već smo navikli, što možemo - kratko je kazala gospođa za Novi list.

LNG Hrvatska: Razina buke s terminala, s obzirom na probni rad, smanjena je na najmanju moguću mjeru

25. travanj 2024 19:08