StoryEditorOCM

HyeresStipanović diskvalificiran u prvom plovu klase ILCA 7 drugog dana čuvene regate

Piše OM
26. travnja 2023. - 09:27

Tonči Stipanović je diskvalificiran u prvom plovu klase ILCA 7 drugog dana čuvene regate u Hyeresu. 

- Zatražio sam provjeru, malo mi je sumnjivo, ali ne polažem previše nade u žalbu – rekao je 36-godišnji Splićanin. 

Više od toga preuranjenog starta mučio ga je mistral, vjetar sjeverozapadnog smjera koji se u prva dana raspuhao do 25 čvorova, a specifično stvara kratke i visoke valove. 

- Ne volim previše ovakav mistral, ja sam malo niži od ostalih jedriličara, pa mi je i malo teže u ovakvim uvjetima – rekao je aktualni europski prvak. – Kroz karijeru sam imao puno ovakvih dana u Hyeresu, ukupno s dva Europska prvenstva ovdje sam jedrio vjerojatno 20 puta, a koliko ja pamtim ovo su najteži uvjeti. Trudiš se preživjeti misleći na ostatak tjedna. 

A taj ostatak tjedna trebao bi biti jednostavniji, lakši za sve jedriličare što se vjetra tiče. Ostao je još jedan dan kvalifikacija u klasi ILCA 7 s dva plova, pa slijede dva dana u Zlatnoj skupini, dakle, još četiri plova, te u subotu za deset najbolji utrka za medalje. 

Stipanović, bez obzira što je na 21. mjestu s 21 bodom, nije daleko od vrha. Kao ni Filip Jurišić koji je dva mjesta ispred s 20 bodova. Dobar je i Bruno Gašpić s 25 bodova. Na 10. mjestu koje vodi u finale jest njihov klupski kolega, Cipranin Pavlos Kontides s 10 bodova. 

- Kad bi mi uvažilo žalbu, bilo bi odlično. U suprotnom, više nemam pravo na pogrešku, jer u ovih deset utrka odbacuje se samo jedan rezultat – rekao je Stipanović. 

Diskvalifikacija ga, naime, opterećuje s 53 boda… 

U ostalim klasama je bilo dosta problema s održavanjem regata, tako da će sljedećih dana biti puno toga za nadoknaditi. 

Rezultati 

ILCA 7: 1. Hanson (VBR) 3, 2. Alexander (AUS) 5, 3. Whiteley (VBR) 5, 19. Jurišić 20, 21. Stipanović 21, 28. Gašpić 25. 

19. travanj 2024 09:04