StoryEditorOCM

TAJNo izvješćeSve se više piše o susretima s nepoznatim objektima: tko ili što prati američke ratne brodove i zrakoplove?

Piše Željko Simunić
21. lipnja 2021. - 15:11

Bilo bi senzacionalistički i pretjerano kazati kako se američka vojska boji izvanzemaljaca, odnosno neidentificiranih letećih objekata koji prate njihove ratne brodove i zrakoplove, ali je činjenica kako su ozbiljno zabrinuti zbog tih situacija koje se, očito, već godinama često događaju. Naime, svi američki mediji u zadnje vrijeme pišu o susretima brodova i zrakoplova US Navy s objektima o čijem se podrijetlu za sada ništa ne zna.

Međutim, pokazatelj da se radi o nečem ozbiljnom ili u najmanju ruku vrlo sumnjivom, pokazuje osnivanje radne skupine pri ministarstvu obrane pod nazivom Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) u lipnju 2020. godine. Njezin je zadatak istraživanje i standardiziranje kolekcije i izvješća susreta s objektima koje službeno nazivaju Unidentified Aerial Phenomena (UAP), odnosno neidentificiranim zračnim fenomenima.

Čeka se izvješće

Štoviše, u prosincu 2020. je republikanski senator Marco Rubio, kao lider obavještajnog odbora Senata, ​zatražio od Pentagona da Kongresu podnese neklasificirani izvještaj u pogledu UAP objekata do lipnja 2021. godine. U međuvremenu su demokrati preuzeli senat, ali je Rubio i dalje potpredsjednik istoga odbora. Javnost u SAD-u s nestrpljenjem čeka izvješće tko ili što prati njihove ratne brodove i zrakoplove.

Pitanje je, međutim, hoće li misterij biti riješen ili će sve ostati na nagađanjima. Naime, u službenom razgovoru s novinarima, najviši časnik US Navy (Chief of Naval Operations), admiral Michael Gilday je izjavio kako Mornarica nije identificirala podrijetlo letećih objekata.

– Svi se podaci i svjedočanstva vojnog osoblja prikupljaju i analiziraju, pa ćemo u lipnju vidjeti rezultate istrage. No mogu vam kazati da su se sa sličnim fenomenima susrele posade zrakoplova i brodova drugih država, pa ćemo nastojati uskladiti izvješća i pronaći poveznice – rekao je Gilday.

Kada su ga izravno upitali postoji li sumnja da su neobične letjelice izvanzemaljskog podrijetla, Gilday je kazao – ne mogu to komentirati jer za to nemamo nikakvih indikacija.

Visokopozicionirani admiral ni u jednom trenutku nije spomenuo kako se radi o izmišljotinama, a nije ni mogao jer je zabilježen cijeli niz susreta vojnih brodova i ratnih zrakoplova.

Snimka s USS Omaha

Primjerice, na videozapisu koji je snimio Borbeni informacijski centar (Combat Information Center) na ratnom brodu USS Omaha 15. srpnja 2019. kod San Diega, vidi se kako nekakav objekt sferičnog (kupolastog) oblika promjera oko 2 metra leti mijenjajući brzine (maksimalna je bila 254 km/h), nakon čega naglo udara u površinu i nestaje u dubinama.

Takav udar u morsku površinu uzrokovao bi veliku štetu na standardnim letjelicama, ali na mjestu zarona nisu pronađeni nikakvi polomljeni dijelovi. S USS Omahe su stvar shvatili vrlo ozbiljno, pa su poslali podmornicu u potragu za tim objektom. Ali super osjetljivi sonari njihove nuklearne podmornice nisu ništa pronašli.

New York Post je objavio tekst o tome kako su misteriozni leteći objekti u srpnju 2019. kod obale Kalifornije pratili tri američka broda –​ USS Kidd, USS Rafael Peralta i USS John Finn.

Posade tih brodova su bile fascinirane manevrima i brzinama NLO objekata, a s Rafael Peralte, razarača klase Arleigh Burke, koji je dio flote od 2017., čak su javili u bazu da vide četiri nepoznate letjelice oko broda. Premda zvuči nevjerojatno, ratni brodovi opremljeni senzorima, radarima, termalnim kamerama i elektro-optičkim sustavima, nisu mogli pratiti objekte koji su se poslije udaljili.

Vidjeli ih i piloti

Bliske susrete s nepoznatim letjelicama imali su i brojni piloti US Navy. Jedan od njih David Fravor je medijima kazao da su još 2004. on i trojica pilota poslani prema letjelici koja je, prema podacima na radaru, prevaljivala 80.000 stopa u sekundi (24,38 km u sekundi) na udaljenosti od 100 milja od obale.

– Objekt je bio veličine ratnog zrakoplova, ali nije imao ni krila, ni oznake ni bilo kakvih vidljivih tragova propulzije. Čim sam mu došao blizu sa svojim F/A-18F, UAP je nestao – rekao je Fravor.

Pentagon je javno objavio tri videozapisa koja su snimili piloti američkih zrakoplova, kako bi se isključile nedoumice oko njihove autentičnosti, ali se iz njih ne može zaključiti o čemu se zapravo radi. Bivši mornarički pilot Ryan Graves je za CBS rekao da je tijekom pripremnih letova kao član eskadrile F/A-18F kod obale SAD-a često viđao UFO objekte.

– Teško je objasniti o čemu se radi jer ti objekti imaju rotaciju, dosežu velike visine i nisam na njima vidio nikakve tragove propulzije. Najiskrenije kažem da ne znam o čemu je riječ – kazao je Graves za CBS.

Kriju se u moru?

S obzirom na neidentificirane leteće objekte neke se točke prečesto podudaraju. Naime, viđeni su uglavnom na moru od ratnih brodova i zrakoplova, stoga neki sumnjaju da nakon tih bliskih susreta zarone u dubine uz pomoć ljudima nepoznate tehnologije.

Toj teoriji u prilog ide izvješće Ruske mornarice iz 2009. prema kojem se 50 posto susreta njihova vojnog osoblja s NLO objektima dogodilo iznad mora, a još 15 posto iznad jezera. Prema tome, poveznice su očito morsko i vodeno okruženje, pa je glavni faktor istrage u SAD-u upravo US Navy.

Kako bilo, činjenice jest da ratni brodovi i zrakoplovi već godinama vide leteće objekte o kojima ništa ne znaju. Teško je vjerovati da svi lažu i izmišljaju, pa neki članovi američkog Senata smatraju da takvi objekti u zračnom prostoru SAD-a predstavljaju potencijalnu opasnost za nacionalnu sigurnost. Ima i onih koji idu tako daleko smatrajući da izvanzemaljske NLO letjelice obavljaju izviđanja, odnosno procjene manevarskih i borbenih sposobnosti ratne mornarice.

Možda su dronovi...

Neki misle kako su Kinezi napravili nekakve supersonične letjelice radi špijunaže, dok ima i onih što zaključuju da je riječ o optičkim varkama. Postoje i oni koji misle da su u pitanju dronovi, ali, prema dostupnim saznanjima, još nema takvih koji mogu letjeti tako brzo i dosegnuti 160 milja od obale...

S druge strane, Pentagon izričito tvrdi da oni ne proizvode misteriozne letjelice. U svakom slučaju, svi jedva čekaju skoro službeno izvješće koje će radna skupina Unidentified Aerial Phenomena Task Force javno prezentirati u Kongresu.

27. travanj 2024 07:18