StoryEditorOCM

veliko priznanjeTonči Stipanović izabran među 10 najboljih jedriličara klase laser svih vremena!

Piše M.I.
31. siječnja 2023. - 13:51

Tonči Stipanović iz JK Mornar među 10 je najboljih laseraša svih vremena, prema izboru portala sailingscuttlebutt.com

Jedrilicu klase laser je dizajnirao Bruce Kirby 1970. godine, s naglaskom na jednostavnost i performanse koje od jedriličara traže dobru kondiciju, vještinu i spretnost u čemu se Stipanović itekako dokazao.

Klasa laser je olimpijska disciplina od Olimpijskih igara 1996. godine. Do 2004. ova disciplina je bila otvorena za oba spola, a od 2008. u njoj se takmiče samo muškarci.

- S dvije olimpijske srebrne medalje i 4 naslova europskog prvaka, Tonči Stipanović je bio na vrhuncu klase Laser više od desetljeća. S obzirom da se utrkivao u jednom od najnatjecateljskijih razdoblja u povijesti klase, Stipanovićevi rezultati ga lako dovode na ovu listu - piše ovaj portal koji je laseraša iz Mornara stavio na 9. mjesto.

Na 7. pak mjestu je Pavlos Kontides sa Cipra koji godinama već trenira u Splitu kod vrsnog trenera Joze Jakelića, prepoznavši JK Mornar kao jednog od svjetskih centara za klasu laser.

- Ne samo da Kontides drži dva naslova svjetskog prvaka, on je bio i prvi osvajač olimpijske medalje iz svog rodnog Cipra. Dodajte tim rezultatima dva naslova europskog prvaka, i Kontides je zaslužan za ovaj popis - napisali su o Kontidesu.

Prema spomenutom portalu, laser su proslavili i sportaši poput Brazilca Roberta Scheidta, Australca Toma Slingsbyja, Bena Ainslieja, Britanca Nicka Thompsona, australskog jedriličara Glenna Bourkea, Paula Goodisona iz Velike Britanije, Amerikanca Johna Bertranda, te Michaela Blackburna iz Australije.

01. lipanj 2023 13:05