StoryEditorOCM

Dlan i vesloU Betini održana kraljica svih ženskih veslačkih regata: nastupilo 18 brodova i 90 veslačica s cijelog Murtera, ‘Mačkove mace‘ opet najbolje

Piše Jordanka Grubač
6. kolovoza 2021. - 09:52

Žene su u Betini počele veslati rano, još kao curice, kao djeca. Veslale su ravnopravno s muškarcima. Na vesla su stizale do udaljenih posjeda u Modravama i Kornatima, radile su masline, lozu, povrtnice. Veslajući išle su i u lov na školjke, korotane.

Iz vlastitih se mlađih dana sjećam Dana brganje zbog kojega smo mi, sa drugih strana, čekali ljeto. Tada, u to vrijeme, veslalo se uz potezanje brganje i zapravo su se i lovile korotanje i kunke za veliku ljetnu betinsku feštu.

U međuvremenu je (falabogu!) takav izlov školjaka zabranjen, Dan brganje je ostao nešto kao spomenik jer održava se i dalje samo školjke više nisu s dna uokolo Murtera nego iz uzgajališta. Pošteno! No, kako je izostalo potezanje brganje iščezla je i regata "Dlan i veslo".

image
Tz Betina

E, ali, ne bi to bili ženski posli da se ONE prije 10 godina nisu zbrcnile i obnovile regatu. Žensku veslačku regatu na teškim drvenim brodovima, zvanu Dlan i veslo.

Sjajne predzadnje

U ovih 10 godina jednom je i ekipa "Slobodne" sudjelovala - pa i ove dvije ženskice iz redakcije nadležne za ovaj tekst, potpisana novinarka i urednica Šibenskog. Bile smo sjajne predzadnje na preteškoj Cicibeli. Mogli su nam osigurati i nešto lakši brod... Svakako smo posebno sentimentalne prema ovoj ženskoj družbi...

Sve je prije desetak godina počelo na krilima toga ženskog entuzijazma koji je prihvatila i do danas drži i podržava Turistička zajednica Betine.

Na prvoj, te 2012. godine bilo je 12 posada na 12 gajeta s otoka: Iz Betine, Murtera i Jezera. Broj je varirao, znalo ih je biti i puno manje.

image
Tz Betina

Diana Filipi jednostavno je te, dvanaeste, prijavila posadu za natjecanje, a Ljubici, Marini, Matiji, Marijani nije niti rekla da će sudjelovati u regati. Našle su brod, dovukle vesla, pronašle trenera u Tonku Skračiću Trevi....
- koji nas je podučio tehnikama veslanja, objasnio važnost zajedništva i ključni trzaj vesla koji brod gura naprijed - sve moraju veslati kao jedna i znale smo ključ uspjeha....“- zabilježila je veteranka "Dlana i vesla", Diana Filipi.

Kažu da su dugo razmišljale o imenu, a meni nije jasno zašto dugo smišljati ime poput Za ne bit doma!? Meni je, recimo, to prvo što uvijek pada na pamet. I bez da veslam.

Kad se ženske ruke slože

Onda su bubu u uho stavile Vojni Jušić koja je na noge digla Sandu, Maru, Janju, Lujzu...po treneru Nikoli Papaši Mačku postale su Mačkove mace (opala!!!). Onda se pridružila posada 'Ipak se kreće' s vrsnom kormilarkom latinskog idra Anom (tada) Jerat (danas) Šoić, a njen otac, legendarni osnivač Latinskog idra u Murteru bio je velika podrška. Tko ga je znao - nikakvo čudo za toga tipa neiscrpne energije i entuzijazma!! Sve je to mali povijesni pregled.

A ove godine, na startu se našlo čak 18, hej! osamnaest posada! Navest ćemo ih sve na kraju teksta tek da se vidi kako su se zvale, veslačice - po pet u brodu, čak devedeset njih!

Zvuči nestvarno!

- Ove godine pridružile su nam se sve naše otočne prijateljice pa smo imali posade iz Betine, Jezera, Murtera i Tisnoga. Šta bi tek bilo da nije bilo korone - govori direktorica i organizatorica TZ Betina Ana Mijat. A za sve, cure su jako zahvalne i članovima Udruge Betinska gajeta 1740. koji su im svojski pomogli.

image
Tz Betina

Ej, kad se ženske ruke slože sve mi se čini - i olovo plivat može!!! Jer, zamisli, trebale su doći i veslačice gošće iz inozemstva!
Žalosne su i što su morale same slaviti (usamljenih, njih samo 90) - opet zbog korone nije im se moglo pridružiti cijelo misto i miljun turista.

Napokon - kako je sve izgledalo ove godine, po vrućem danu i srećom ne puno vjetra?

-Sam je start bio malo nezgodan zbog velikog broja brodova, nikad ih nije bilo više na regati "Dlan i veslo"! Poravnanje na startu trajalo je bar po ure i svi smo čekali da se oglasi sirena i opali top. Onda je krenilo! Devedeset vesala uzburkalo je more na relaciji Plitka Vala - Dugi mul.

Večera za pobjednice

Utrka je, i danas se priča, bila nevjerojatna! Sucu regate Siniši Mikinu nije bilo lako (on sam-devedeset njih)! U jednom se trenutku na cilju gotovo istovremeno pojavilo ni manje ni više nego šest posada! Srećom da je sudac računao na tako nešto pa se pripremio, za ulazak u cilj je angažirao snimateljicu Anu, a poslije se iz snimka dešifrirao i rastašavao poredak. Takozvani fotofiniš. Gotovo po tradiciji u cilj su prve ušle Mačkove mace na Godulici (blago Mačku s njima...) sa Teom Papeša na timunu, za njima "Ekipa za ne bit doma" na Baba Tone, s Matijoma Kapov na timunu i za njima, kao treće, Tišnjanke na Tišnjanki i sa Kristinom Stegić na timunu.

I tako smo došli do “čiča miča...“ za ovu godinu "Dlana i vesla"! Nagrade je podijelila Ana Mijat i Jere Pavić iz TZ Betina te načelnik Općine Tisno Kristijan Jareb. Prvo mjesto - večera, drugo pršut, a treće paški sir. Ove dvi zadnje nisu bile nego za udružit se pa udri u nečijoj konobi, dvoru, na teraci ili - navozu.

I gle ovo! Regata "Dlan i veslo", ta kraljica ženskih veslačkih regata, sufinancirana je sredstvima Europske unije iz EU Fonda za ribarstvo i pomorstvo! Ma bravo!

image
Pobjednice Mačkove mace zaradile su večeru
Tz Betina

Obećali smo imena posada - zamiritale su!

Žvelte Jezerčine
Kako vitar puše
Nadalina
Cool Bebe
Hoo ruk
Šinjorine
Ekipa za ne bit doma
Bisnichine
Mačkove mace
Bakarice
A nu
A ke troke
Tim mladice
Balegarka
Sirotica
Tišnjanke
Kurnatarice
Cesarica

18. travanj 2024 01:29