StoryEditorOCM

nasljeđe predaka‘Betinska gajeta 1740‘ proslavila deset godina postojanja: ‘Naša udruga, kao i naš drveni brod, ima dušu, ona postaje živi spomenik njenih članova‘

Piše Jordanka Grubač/Šibenski.hr
12. kolovoza 2021. - 09:59

Kao godina početka gradnje betinske gajete uzeta je daleka 1740. pa ona stoji i u nazivu relativno mlade Udruge Betinska gajeta 1740 koja je upravo na Novom dugom mulu u srijedu obilježila 10 godina postojanja.

Malu i mjerama prilagođenu svečanost, odnosno Svečanu skupštinu organizirala je Udruga, njena aktualna predsjednica Marinka Fržop, precizno i pedantno i na sve misleći, kako to većina žena radi pa je zapravo divno čudo da na čelu udruge koja se bavi muškim poslima zaštite i afirmacije teških i radnih drvenih brodova bude jedna žena, piše Šibenski.hr.

Tek uzgred - žena kalafata.

- Prije deset godina počela se pisati ova naša povijest, a na osnivanju Udruge su se našla čak 23 entuzijasta - u našem mjestu to je rijetkost! Time su dali veliki doprinos mjestu, baštini, drvenoj brodogradnji uopće. Ova nam je obljetnica prigoda da se na to osvrnemo - rekla je predsjednica Marinka publici u kojoj su mahom sjedili muškarci na ovaj ili onaj način okrenuti predmetu njihove proslave - drvenom brodu, gajeti, dočim je ženski dio sve začinio pjesmom.

Članice KUD-a Zora u narodni nošnjama, divno kolorirane i šesne i autentične bez obzira što nova vremena nose nove frizure, šminku i postole. Ali... one tu autentičnost još uvijek nose u sebi makar s čim se danas bavile i koje škole završile ili ne završile.

Porinuta je i gajeta Marija koju je obnovio Muzej betinske drvene brodogradnje.

Govorila je Marinka Fržop o značaju drvenog broda, a većina betinskih brodova štivana je oko i unutar Novog Dugog mula - sve tješnjeg i tješnjeg i već se sa Skupštine čuo apel za potrebom izgradnje novog mula u zaštiti od juga.

Ima li bolje stvari nego da se zbog izgradnje novih brodova u Betini, ili obnove starijih, traži mulo više?

Nije predsjednica propustila spomenuti ni formule betinsih kalafata po kojoj su se konstruirali brodovi izvrsnih navigacijskih sposobnosti, k tome višenamjenski, linijama savršeno prilagođeni moru i vremenskim uvjetima. U tradicijskoj izradi, u malim obiteljskim škverovima, nastala je betinska gajeta a kao godina se uzima ta, 1740. kad je vrsni kalafat Paško Filipi s obitelji doselio iz Korčule, a kasnije su došle i Urode.

- Međutim, za pretpostaviti je da njihovo doseljenje nikako nije slučajno već je bilo predodređeno ekonomskim migracijama onoga doba pa su, tražeći posao, došli u mjesto u kojem se njihov zanat tražio i cijenio.... Što znači da je drvena brodogradnja u našem kraju i mjestu već postojala, možda u skromnijem obliku.

image
Marinka Fržop


- Štošta oko hrvatskog drvenog broda promijenilo se u nekoliko zadnjih desetljeća, što se Betine tiče od početka održavanja Regate za dušu i tilo. Nekako ranije i tada pri HAZU i u sklopu projekta Ars Halieutika i pod pokroviteljstvom Komisije za istraživanje i očuvanje hrvatske pomorske baštine, Znanstvenog vijeća za morsku brodogradnju, Razred za pomorstvo, naslov je glasio - betinska gajeta sveti brod. Dakle odlukom je priznat tip tradicijskog drvenog broda, a tu veliku zahvalnost dugujemo prof. dr. Velimiru Salamonu i našem sumještaninu prof. dr Nenadu Bobancu - oni su naši počasni članovi! - rekla je predsjednica Fržop.

Dogodio se nakon toga i znanstveni skup u Betini u velikom škveru, baš s temom “Betinska gajeta - proizvod specifičnog, gospodarskog i društvenog stanja”.

Od izuzetno važnih, baš izuzetno važnih zaključaka, a to je ponovno pokretanje srednjškolskog obrazovanja za brodograditelje pa osnivanja Muzeja drvene brodogradnje u Betini, prvi nije realiziran do danas, a Muzej bogme jest, zahvaljujući matičnoj Općini Tisno i uz praktičnu pomoć tadašnjeg predsjednika Đenka Šandrića.

Muzej postoji, prelijep je i prepametan i pobire muzeološke nagrade doma i diljem Mediterana. Nematerijalna zaštitita kulturnog dobra betinsku je gajetu stigla u lipnju 2015. kad je upisana u Registar kulturnih dobara RH.

A kad se radio Muzej, ogroman doprinos, često posredstvom tadašnjeg predsjednika Đenka Šandrića, dale su betinske kalafatske obitelji. To što su one dale, to su neprocjenjivo vrijedni eksponati novog muzeja.Nabrojala je u svom prigodnom govoru predsjednica Fržop ama baš sve koji su na ovaj ili onaj način zaslužni, a Udruga im pripremila priznanja, prigodna, premda su i bez priznanja zaslužni svi ili makar većina, mnogi. Od pojedinaca do društava, udruga, privatnika, prijatelja, betinskih gostiju... Ne možemo ni ispisati cijelu listu.

- Naša Udruga, kao i naš drveni brod, ima dušu, ona postaje živi spomenik njenih članova a sad ih je šezdeset koji su odlučili čuvati tradiciju mjesta i nasljeđe predaka.

No govora je bilo i o tome kako u Muzeju na otvorenome više nema mjesta i kako tu vlada uvjetno rečeno neki nered, ali i činjenica da svaki uboga brod u betinskom vlasništvu mora imati svoj vez. To je njihova nasušna potreba i pravo.

Skupština je održana užežin Regate za dušu i tilo, a malo iza regate Dlan i veslo - ove godine baš veličanstvene ženske veslačke regate koja je revitalizirana marom Turističke zajednice, Udruge i - veslačica kao takvih. Ove godine - devedeset njih!

A kad je završila svečana Skupština na kojoj smo odslušali i najnoviju Škevinovu Betinsku gajetu s pjevačicama KUD-a Zora, onda su neki mladi ljudi odmah uzeli sve sklanjati i čistiti prostor.

Članovi udruge i to - mladi! Pomladak!! Nemoš vjerovati ali - eto ti garancije za iduća desetljeća Betinske gajete - svetog i živog broda.

image
Kate Šikić Čubrić, ravnateljica muzeja
19. srpanj 2024 05:55