StoryEditorOCM

DISCOVERY DIVEU okviru EU projekta AqUA školarci u Balama pod morem razgledali poučnu stazu

Piše JL
14. kolovoza 2023. - 09:13

Naša Scuba skener ekipa tijekom svog boravka u Rovinju sudjelovala je i u ronjenju s onim najmlađima. U okviru europskog projekta AqUA - Adriatic Underwater Academy, sufinanciranog sredstvima Europske unije, a koji predvodi ronilački klub Roniti se mora iz Zagreba, u suradnji s domaćinom, ronilačkim centrom The Old Diver, postavljena je podvodna poučna staza i organiziran probni zaron za djecu Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja, podružnica Bale.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da kroz poučnu stazu koja se sastoji od 30 ploča na kojima je opisan dio živog svijeta Jadranskog mora, upozna male ronioce s bogatstvom njegova ekosustava. Ova je staza osim „našoj“ grupi školaraca bila namijenjena svima koji su se našli na plaži kampa Colona, Mon Perin u Balama, posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati i služiti se maskom i disalicom.

Veselju i uzbuđenju djece nije bilo kraja. Iako su svi s mora i navikli na „veliko plavetnilo“, ipak je ovo bio njihov prvi ozbiljniji ulaz u podvodni svijet koji je omogućio mladim početnicima da iskuse bestežinsko stanje i zapanjujuću ljepotu mora bez opsežne obuke potrebne za ronilački certifikat.

Pod vodstvom iskusnih instruktora ronjenja centra, polaznici su se upoznali s osnovnim ronilačkim principima, uključujući korištenje opreme, sigurnosne protokole i podvodnu komunikaciju. Spremno pokazavši znak za OK, opremljeni potrebnom opremom, prvi su put zaronili u nepoznato, upuštajući se u novu, uzbudljivu avanturu. Vješto savladani izazovi prvog udaha kroz regulator pod morskom vodom i kompenziranja tlaka u dubini malim su polaznicima ove podvodne škole omogućili da uz instruktore stignu do postavljenih ploča i educiraju se na dubini od 3 metra.

Jedna od ključnih prednosti podvodnih poučnih staza je njihova mogućnost podizanja svijesti o važnosti očuvanja mora. Osim što nude jedinstven i impresivan način učenja, kroz njihove edukativne sadržaje i interpretativne materijale posjetitelji mogu steći dublje razumijevanje osjetljive ravnoteže morskih ekosustava i prijetnji s kojima se suočavaju. Ovo znanje može nadahnuti pojedince, pogotovo one najmlađe, da postanu ekološki svjesniji i poduzmu mjere za zaštitu našeg mora. Zbog toga su na jednoj od postavljenih ploča prikazane i invazivne vrste koje se sve češće mogu sresti u Jadranu a narušavaju ekosustav na koji smo do sada navikli.

„Ronilački centar The Old Diver već više godina početkom ljeta organizira probna ronjenja u suradnji s Udrugom Naša djeca Kanfanar I Rešetari, do sada uz pomoć djelatnika JVP Rovinj i ronioca djelatnika interventne policije istarske Županije, a ove smo godine prvi puta u suradnji s našim proslavljenim podvodnim fotografom Damirom Zurubom organizirali probno ronjenje za djecu iz Bala u dobi od 9 do 13 godina“ – rekao nam je Marko Srečec, instruktor i vlasnik ovog ronilačkog centra.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Privlačnost ronjenja leži u prilici da iz prve ruke svjedočimo očaravajućim morskim ekosustavima koji postoje ispod površine. Od malih ribica, rakova i algi u plićacima, do gracioznih morskih kornjača koje klize kroz vodu, svaki je zaron prilika za susret s raznolikim nizom morskih vrsta u njihovom prirodnom staništu. Ali nije samo vizualni spektakl ono što osvaja ronioce. Osjećaj bestežinskog stanja stvara osjećaj slobode i mira koji nema premca. Ritmički zvuk vlastitog daha sinkroniziran s valovima mora, dopušta roniocu da se odvoji od vanjskog svijeta a stopi s onim podvodnim.

Discovery zaron ipak nije bez svojih izazova. Navigacija u dubinama zahtijeva određenu razinu fizičke i mentalne izdržljivosti, kao i sposobnost prilagodbe novom okruženju. Ipak, upravo su ti izazovi ono što iskustvo čini korisnim. Prevladavanje strahova, pomicanje osobnih granica i dublje razumijevanje osjetljive ravnoteže morskih ekosustava samo su neke od lekcija koje čekaju one koji se odvaže na taj korak.

Malo je reći da su djeca iz mora izašla sa širokim osmjehom. Oduševljena novim iskustvom potaknula su još nekoliko roditelja na plaži da Marka i Damira zamole da i njihovo dijete proba zaroniti. Naravno, želja im je ispunjena i još je nekoliko ozarenih lica izašlo iz mora.

image
Ivana Nobilo/Cropix
13. travanj 2024 05:45