StoryEditorOCM

izložbaU Pomorskom muzeju u Splitu pogledajte dosad nepoznatu zbirku pomorskih škrinja

Piše M. I.
19. svibnja 2023. - 15:01

Hrvatski pomorski muzej Split, Općina Novigrad i Zavičajni muzej Biograd na Moru organiziraju izložbu "Pomorske škrinje Novigrada dalmatinskog" autora Jadrana Anzulovića. Izložba se otvara u petak, 26. svibnja u 12 sati u splitskom Pomorskom muzeju.

Postav čini šestnaest pomorskih (mornarskih) škrinja iz Novigrada u sjevernoj Dalmaciji koje se čuvaju u fundusu Etnografske zbirke, a prikupio ih je i stručno valorizirao Anzulović. Cilj je izložbe prikazati neizloženu, dosad nepoznatu, a ujedno i najveću prikupljenu zbirku pomorskih škrinja na istočnoj jadranskoj obali.

Od šestnaest prikupljenih škrinja petnaest je pripadalo austrijskoj odnosno austrougarskoj ratnoj mornarici, a nastajale su od sredine 19. do početka 20. stoljeća. Jedna škrinja (baul) iz početka 30-ih godina 20. st. pripadala je ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije.

Na izložbi biti će predstavljeni i foto portreti mornara iz Novigrada (rođenih od 1870. godine) koji su služili u austrougarskoj ratnoj mornarici i ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije s opisom njihove službe te nekoliko sačuvanih upotrebnih predmeta iz mornarske škrinje (fenjeri, bilježnice i dr.). Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja.

22. rujan 2023 04:15