StoryEditorOCM

lijep hobiU Zadru pogledajte bogatu kolekciju poštanskih maraka na temu brodova i svjetionika

Piše M. I.
2. svibnja 2023. - 17:00

Hrvatsko filatelističko društvo Zadar i Narodni muzej Zadar priređuju filatelističku izložbu pod nazivom "Brodovi i svjetionici svijeta". Otvorenje je u srijedu, 3. svibnja u Gradskoj loži s početkom u 18 sati, najavio je Zadarski list.

Autor izložbe je Renato Šarić iz Vira koji izlaže preko 1000 poštanskih maraka i drugog filatelističkog materijala (prigodne omotnice, blokovi, poštanski arčići) iz 130 država svijeta.

Sakupljanje poštanskih maraka na temu brodova i svjetionika jako je popularno u svijetu. Gotovo da nema države koja nije izdala poneku marku posvećenu brodovima i svjetionicima. Filatelistima su ove teme vrlo privlačne, jer pružaju mogućnost izrade lijepih i zanimljivih zbirki, usput prateći povijest brodova i svjetionika, ali i povijest pomorstva.

S druge strane, svjetionici su tematski zanimljivi ne samo zbog svoje uloge koju imaju kao čuvari brodova već i kao povijesne građevine i posebna arhitektura.

Kako kažu filatelisti, poštanska marka nije tek komadić šarenog papirića koji služi za plaćanje poštanskih usluga unaprijed. Ona ima i kulturnu i umjetničku vrijednosti. Zapravo, ona nam pokazuje moć kako se na jednom papiriću, ne puno većem od otiska ljudskog prsta, stvara malo, nazubljeno, umjetničko djelo.

26. travanj 2024 09:19