StoryEditorOCM

Poseban maturalni danUčenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split svoju su brodicu „Zdravo more“ zavjetovali u crkvi Gospe od Pojišana

Piše M.I.
24. svibnja 2024. - 14:00

Maturanti ribarsko-nautičkog smjera i članovi nagrađivane eko grupe „Zdravo more“ za kraj četverogodišnjeg školovanja još su jednom pokazali koliko su u obrazovnom sustavu jedinstveni.

Oproštaj od razrednice i mentorice eko grupe, profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi, školskih klupa i članstva u eko grupi samoinicijativno su odlučili obilježiti na poseban način: postavljanjem ručno izrađene zavjetne brodice „Zdravo more“ pred sliku sv. Nikole u crkvi Gospe od Pojišana. Zaštitnik pomoraca i putnika na slici je prikazan u biskupskoj odjeći kako stoji na kamenoj hridi ispred uzburkanog mora po kojem plovi brod. Uzdignutom desnicom i pogleda uperenog u vis stišava nevrijeme i valove. Slika je potpisana i datirana (Antonio Zuccaro 1881. godine).

Predstavnik eko grupe Niki Krstičević, učenik generacije Pomorske škole Split i administrator učeničke Instagram stranice @zdravomore.eko samostalno je izradio maketu ribarske brodice, dok su ostali učenici uz razrednicu troškove materijala za njezinu izradu zajednički podijelili.

Svojim činom ganuli su fra Žarka Lučića i časnu Dolores Brkić. Uz pohvalne riječi časne, ovi splitski maturanti svoj će dan zasigurno pamtiti i po razgledu zavjetnih slika te modela brodova u Gospinu svetištu na Pojišanu. Radi se o najvećoj i jedinoj zbirci te vrste u Splitu koja potvrđuje pomorsko-brodarsku tradiciju Splićana. Za kraj svog svečanog čina učenicima i njihovoj razrednici uručeni su prigodni darovi.

Ribarsko-nautički smjer u našoj se zemlji može pohađati jedino u splitskoj Pomorskoj školi, a upravo je ova generacija učenika zaslužna za pokretanje brojnih projekata pod zajedničkim nazivom "Zdravo more" u čijem je sastavu istoimena školska eko grupa koja je kroz niz aktivnosti širila svijest o važnosti očuvanja mora i njegova svijeta.

- Čuvajući ribarsku tradiciju, maritimnu baštinu i naše more, svojim su radom unaprijedili i sam obrazovni sustav, a novim generacijama ostavili odlične temelje za daljnji rad u eko grupi.

Želimo vam mirno more, dobar ulov i puno uspjeha u daljnjem školovanju - poručila je prof. Marijana.

20. srpanj 2024 23:20