StoryEditorOCM

‘Mare fabulas‘Izložba u Dubrovniku: pogledajte bajkoviti svijet morskih priča kapetana Stjepka Mamića

Piše M.I.
28. kolovoza 2023. - 11:11

U atriju dubrovačke Palače Sponza u utorak, 29. kolovoza, s početkom u 20 sati bit će otvorena samostalna izložba dubrovačkog i međunarodnog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića, javlja Dubrovački dnevnik.

Izložba znakovitog naziva "Mare fabulas" (Priče o moru) je svojevrstan podsjetnik kakvo bogatstvo more jest uistinu i kako ga doživljava čovjek od mora i sa mora. Čovjek koji je vezan uz more neraskidivim sponama od prvog udaha uz obalu mora rodnog mu Dubrovnika preko svih svjetskih mora i oceana koje je kao pomorac oplovio sedam puta i preronio gdje je god to bilo moguće, na slikarska platna nastoji prenijeti bar dio onoga što je doživio, osjetio i vidio iz svih mogućih perspektiva.

Tako da je svaka Mamićeva slika ožitvorenje doživljenog i proživljenog a katkad i u snovima maštom obojanih i dočaranih morskih priča. Posebna, isključivo Stjepkova osobita tehnika rada špatulom i miješane tehnike sa pigmentima, zlatnim i srebrenim listićima na lanenom platnu, poigravanje i miješanje različitih tehnika te skoro nestvarni koloristički spektar boja umjetniku osobito omiljene plavo tirkizne u bezbroj nijansi kao i nove serije Mreža u zlatnožutom i crvenom spektru specifična tehnika oslikavanja okvira za svaku sliku pojedinačno kojom se priča širi i izvan platna, pozivaju promatrača da sa Stjepkom zakorači u tajanstveni svijet morskih prizora i kolura. 

Tijekom otvorenja bit će prikazan i dio modne kolekcije sa ovogodišnjeg Fashion Weeka Altaroma u Rimu kao i stola i šalova oslikanih motivima Stjepkovih slika pa će dašak glamura sa svjetskih modnih pista i naslovnica modnih časopisa biti dijelom otvorenja izložbe 29. kolovoza.

Izložba će biti otvorena do 11. rujna 2023.godine, ulaz je slobodan.

04. svibanj 2024 05:36