StoryEditorOCM

spiza i običajiUdruga Palagruza održala ‘Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine‘ na Festivalu De Loire u Orleansu

Piše Merien Ilić
9. listopada 2023. - 13:29

U organizaciji Udruge Palagruza održan je "Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine" na Festivalu De Loire u Orleansu.

Na tom najvećem riječnom festivalu u Europi, Udruga Palagruza ponovo je izgradila svoju baraku za provedbu radionica za mlade i prezentaciju tradicionalne kuhinje. Bila je to prilika za jedinstvenu promociju Hrvatske koja je realizirana u suradnji sa Turističkom zajednicom Hrvatske, ured u Parizu i Turističkom zajednicom Otočac.

Festival je u pet dana posjetilo više do 700 tisuća posjetitelja, a u plovidbi Lorom sudjelovalo je više od 200 brodova. Poseban spektakl bili su noćna parada brodova na rijeci Loire i veličanstveni vatromet koji je trajao 30 minuta popraćenih glazbom.

Obzirom da festival posjeti i oko 40 tisuća djece i mladih naši predstavnici svaki dan provodili su radionice iz edukativnog programa "Barake Palagruzone" (gundula, kalanko, krocul i ribarska radionica).

Francuzi su pokazali veliki interes za jedinstven dizajn i način gradnje komiške gundule koji je bio prezentiran na gunduli u završnoj fazi gradnje i kroz radionicu sastavljanja kostura gundule ("dinosaur").

image

Udruga Palagruza

Za potrebe sudjelovanja u regatama i veslanju rijekom Lorom iz Komiže su dopremljene tri gundule: Jurkovica, Lucica i Papina, a iz grada Rochefort sur Loire stigla je i četvrta gundula Rochtitsa koju su 2017. izradile žene na festivalu u Morbihanu po vodstvom Nenada Zlodre I Mira Cvitkovića.

U Orleansu radionice gundule vodili su Miro Cvitković i Doris Radić-Samardžić. Posjetitelji su imali priliku upoznati se i s nastankom i povijesti komiške gundule, regatama, nastankom jedinstvenog dizajna i konstrukcije gundule kako bi se osmislila zanimljiva radionica i izradio kvalitetan brod sa što više segmenata tradicionalne gradnje.

Posjetitelja su bili oduševljeni i radionicama "kalanko". To je mali metalni brodić rađen u formi komiške Ofalkono gajete.

image

Udruga Palagruza

Na obalama Lore ribar Damir Karuza – Kalambera je postavio izložbu ribarskih alata, među kojima je nezaobilazna bila vrša za lov jastoga te su posjetitelji imali priliku upoznati specifičan, jedinstven i održiv način ribolova Komiže i Visa i od Kalambere naučiti kakao se srdele mogu ispeći " na rožnju".

Direktorica TZ Otočac Viktorija Rogić pripremila je zanimljiv postav fotografija i izložaka iz doline Gacke. Jedan od budućih zajedničkih projekta je dokumentiranje i priprema radionica " gacke plavi", broda koji se radio iz jednog komada. Plav je služila za prijevoz i košenje raslinja u koritu Gacke. Ujedno to je bio jedan od načina prehrane stoke u Gackoj dolini tijekom zime.

Također, posjetitelji su tako mogli probati: pogaču od slane ribe, brujet od sušene tabinje, bruskete sa inćunima i kaparama viškog arhipelaga, a dobru hranu pratila su i dobre rakje, likeri, Gin i vina koja su donirali: Vislander, Vinar Vuletin iz Kaštela i PZ Vis.

image

Srdele na rožnju

Posebno iznenađenje za Francuze je bila degustacija kaštelanskog Crljenka vinara Vuletina i priča o povezanosti Zinfandela i Crljenka iz Kaštela.

Tom prigodom organiziran je i Dan hrvatskog pomorstva i riječne baštine "La journée du patrimoine maritime et fluvial Croate" za koji su kuhari Šimun Mardešić, Damir Karuza i Mate Stanojević pripremali tradicionalna jela otoka Visa, a direktorica TZ Otočac pripremila je za posjetitelje degustaciju ličkih OPG proizvoda.

image

Udruga Palagruza

28. travanj 2024 08:10