StoryEditorOCM

od kolumbe do idraUdruga Palagruza pokrenula jedinstvenu interaktivnu radionicu o gajeti za djecu

Piše M. I.
13. prosinca 2023. - 09:58

Povododm blagdana sv. Nikole Udruga Palagruza prezentirala je novu interaktivnu radionicu za djecu, koja se odvija u okviru edukativnog programa "Barake Palagruzone".

"Ofalkono gajeta – Falkuša od kolumbe do idra" je projekt osmišljen za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Radi se o gajeti - učilu duljine 4m koja ima sve sastavne dijelove kao i dvije izvorne gajete Cicibela i Jaglica.

Radionica je započela pričom o gajeti, plovidbi i ribolovu koji je ispričao kapetan i vlasnik gajete Palagruža Pino Vojković.

Ovaj projekt odvija se u više segmenta pa se kroz prvi dio radionice uče nazivi svih dijelova koji se povezuju drvenim klinovima i vijcima. Radionicu su vodili Miro Cvitković, Joško Grga i Teo Lovrić.

U drugom dijelu radionice gajeta se priprema za jedrenje, postavljaju se falci, jarbol, sartje, boceli i katolde.

Radionicu su osmislili Miro Cvitković i pok. Nenad Zlodre, a sve je izrađeno temeljem nacrta koji su izrađeni nakon 3D skeniranja izvornih gajeta Cicibela i Jaglica.

Dijelove broda izrezali su mladi u radionicama u Komiži pod vodstvom članova udruge.

Učilo se trenutno priprema za festival Escale à Sète - Fête des traditions maritimes kada će biti prva internacionalna promocija vjerojatno jedinstvenog sistema učenja u Europi.

Nakon povratka sa festivala "Escale a Sete" udruga Palagruza će organizirati jednodnevne radionice po školama i festivalima u Hrvatskoj.

29. travanj 2024 05:26