StoryEditorOCM

cup optimistVelika humanitarna avantura: šest hrabrih žena prelazi Tihi ocean na prilično neobičan način

Piše M.I.
21. veljače 2023. - 11:08

Dok ovo čitate, šest hrabrih žena prelazi Tihi ocean na prilično neobičan način: na SUP-ovima, odnosno daskama na veslanje kojima namjeravaju prijeći čak 4400 milja između Perua i Polinezije.

Francuzice Stéphanie Barneix, Emmanuelle Bescheron, Alexandra Lux, Margot Calvet i Marie Goyeneche, te Španjolka Itziar Abascal, članice su udruge Cup Optimist koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti. Ideja je krenula prije nekoliko godina s obzirom da se sve ove žene bave nekim vodenim sportovima od jedrenja, veslanja, kajakarenja i sličnog. Senzibilne sportašice usmjerile su svoje ciljeve ka pomoći djeci kojoj je nužna psihološka podrška u fazi liječenja, ali i ka promoviranju zdravih životnih navika od malih nogu, te poticanja na bavljenje sportom. I ova morska avantura koja je krenula početkom siječnja, posvećena je tome, a predviđanje je da će trajati gotovo tri mjeseca tijekom kojih one veslaju u smjenama i danju, i noću.

Daske koje koriste su modeli na kojima se leži ili kleči veslajući pomoću ruku, ne one na koje smo navikli vidjeti kod nas, na kojima se stoji na nogama.

Ova pustolovina ne bi bila moguća bez dobre logistike, pa ih prati brod s fizoterapeutom, liječnikom, kuharom, i drugima koji im pomažu u oporavku nakon iscrpljujućeg veslanja.

Osim fizičkog izazova, cure se bore i s morskom bolešću, noćnim veslanjem, morskim psima, a najveći izazov im je podnijeti sve te uvjete psihički i ustrajati ka cilju. No, one ne odustaju, unatoč svemu jer, kako kažu, cilj je velik i plemenit, a svi zainteresirani se mogu uključiti u projekt i podržati ga.

Cure imaju između 22 i 47 godina, a okupile su se inspirirane čuvenom ekspedicijom Kon-Tiki iz 1947. koju je vodio norveški istraživač Thor Heyerdahl kada je sa pet prijatelja na splavi otplovio od mjesta Callao u Peruu na zapadnoj obali Južne Amerike do grebena Raroia.

image
Cup Optimist
image
Cup Optimist
image
Cup Optimist
image
Cup Optimist
image
Cup Optimist
26. travanj 2024 04:52