StoryEditorOCM

KAJAKAŠ S KARAKTEROMHumanitarna avantura Antonia Bujačića (22): kreće na put dug 43,6 milja, od Lošinja do Zadra, kako bi pomogao potrebitoj djeci

Piše Iva Ivanac/Zadarski
29. srpnja 2023. - 10:00
Antonio Bujačić 21-godišnji je Lošinjanin koji je pokrenuo hvalevrijednu akciju pod nazivom ”Veslajmo za one koji ne mogu”.A. Pavela/

Antonio je po struci građevinski tehničar, a preko ljeta obično taksira. Ipak, ako ga želimo opisati u jednoj rečenici, za Antonia je najbolje reći da je sportski entuzijast i humanitarac.

- Kada je u pitanju sport, uvijek težim nečem većem!, govori nam Antonio Bujačić, mladić koji se u noći s petka na subotu sprema na jedan od težih sportskih pothvata u svom životu.

Ovaj 22-godišnji mladić iz Malog Lošinja planira u kajaku preveslati morski put od Lošinja do Zadra, a razlog tog 43,6 milja dugog izazova je isključivo humanitaran. Antonio nije profesionalni sportaš, niti se ikad nekim sportom aktivno bavio, ali mu je sport i izazov i hobi. Tako je pokrenuo humanitarni projekt "Veslajmo za one koji ne mogu": prošle godine odradio je jedno slično putovanje koje je označilo početak ove lijepe priče. 

- Prošle sam godine veslao od Lošinja do Raba, putovanje dva i pol puta kraće od puta između Lošinja i Zadra. Tada sam uspio prikupiti 33.500 kuna za udruge “Ruka u ruci” iz Malog Lošinja i “Pinokio” na Rabu, koje se bave djecom s poteškoćama u razvoju i invaliditetom – kaže Antonio. 

Na ideju za pokretanje humanitarnog projekta došao je jednostavno – Osoba sam koja voli sportske izazove koji iziskuju neobične stvari, one koji su van sfere uobičajenog i normalnog. Ljetovao sam na Rabu prošle godine i bio na zvoniku Sv. Marije. Pogledao sam prema Lošinju i uz obalu zapazio tri crvena kajaka. Tad sam odlučio, sljedeći put kad budem išao na Rab, doći ću drugačijim načinom, priča Antonio koji uz sport ima još jedan hobi - stand up komedija.

- Sav prihod od ulaznica na moje stand up predstave također dajem u humanitarne svrhe. I ovog sam puta odlučio donirati sredstva najpotrebitijima. Tako smo osmislili "sistem" jedan zaveslaj - deset kuna. Uz veslanje smo prošle godine prodavali i majice. Prošlogodišnje putovanje od Lošinja do Raba trajalo je sedam sati, a put je bio dug 18,5 milja. Prikupili smo 33.500 kuna, a po dogovoru je 60 posto sredstava išlo udruzi "Ruka u Ruci, a 40 posto udruzi Pinokio, objašnjava Antonio kako je cijela priča krenula.

Ove je godine događaj htio podignuti na višu razinu pa je i sam put bio bitno teži.

- Putovanje ove godine kreće u subotu u dva sata ujutro iz uvale Mrtvaška koja se nalazi na jugu otoka Lošinja. Trajat će od 12 do 14 sati stoga očekujemo da ćemo oko 15 sati biti u Zadru na Morskim orguljama gdje ćemo "uploviti" u tradicionalni Millennium jump, najveći skok u more na Mediteranu. Na zadarskoj rivi moći će se kupiti proizvodi koji promoviraju projekt, a sav novac od prodaje također ide u humanitarne svrhe, naglašava Antonio čiji je sistem donacija također prošao konverziju na euro.

Sada jedan zaveslaj iznosi jedan euro, a od Mrtvaške do Morskih orgulja planira napravit preko dvadeset tisuća zaveslaja. Stoga se nada da će upravo toliko novaca stići na humanitarni račun, ali i više od toga, zahvaljujući raznoraznim donatorima.

Novac prikupljen ove godine ide opet za Udrugu “Ruka u ruci”, ali i za Udrugu “Mali Princ” iz Zadra koja se skrbi o djeci s Down sindromom. Oni će donirana sredstva iskoristiti za pripreme i odlazak na Trisome Games" prvenstvo u Turskoj u ožujku 2024. godine.

Antonio u svom pothvatu neće biti sam. Za njim će ići i pratnja u kojoj su gliser sa šest osoba: dva kormilara, prijatelj, njegova djevojka, doktorica iz Lošinja i fotograf. 

- Fizički će ovo putovanje biti iznimno zahtjevno. Imam sastavljen i "nutricionistički plan", ako se to tako može nazvati, u kojem u obzir dolazi samo pet stvari. To su voda, magnezij, banane, energetske pločice i čokolada. Zbog dugotrajnog sjedenja i položaja u kojem tijelo stoji dok je u kajaku, ne smijem jesti ništa što je teško probavljivo, a potrebno je hranu razvući na puno manjih obroka. Planiramo napraviti ukupno sedam pauza, no bitno je naglasiti kako te pauze traju otprilike četiri minute, odnosno smije trajati maksimalno pet minuta. Moje tijelo se nalazi u tempu veslanja i ako pauza traje duže od pet minuta, tijelo će se početi hladiti. Dogodi li se takvo nešto, biti će jako teško nastaviti s veslanjem, zbog toga pauze moraju biti kratke, ali vrlo efikasne, objašnjava Antonio dodajući kako će u ovaj izazov ući s minimalno sna.

U noći sa subote na petak iz Lošinja u uvalu Mrtvaška kreću u ponoć, tamo ćw biti oko 1.20 sati, a start putovanja je u dva sata u noći. Vjeruje kako će u svom naumu uspjeti i kako će ovogodišnja humanitarna akcija prikupiti puno više sredstava od očekivanih. Pozvao je sve one koji su u mogućnosti da se odazovu akciji, kupe neki od artikala u subotu na zadarskoj rivi ili novac uplate putem žiro računa i na taj način pomognu najpotrebitijima.

Antnio, sretan ti put, vidimo se u Zadru!

Kako možete pomoći?

Svi koji su u mogućnosti odvojiti sredstva za ovu humanitarnu akciju mogu to napraviti uplatom na račun Udruge “Ruka u ruci”. Sredstva će nakon završetka akcije biti jednako podijeljena između udruga "Ruka u ruci" i “Mali Princ” iz Zadra.

- Zahvaljujem se svim sponzorima i donatorima akcije, naglašava Antonio.

Broj računa za humanitarnu akciju:

Udruga “Ruka u ruci” (Mali Lošinj)

HR 5424070001100056293

28. travanj 2024 05:48