StoryEditorOCM

jezivi prizoriVoda izbacila tisuće mrtvih riba na obalu, otkrivena tri faktora koja su do toga dovela

Piše VauMijau
13. lipnja 2023. - 08:27

Apokaliptični prizori na teksaškoj plaži Bryan Beach iznenadili su mnoge. Tisuće mrtvih riba preplavile su plaže. Vrlo su brzo pozvane nadležne intuicije, koje su odmah zamolile građane da se drže podalje, barem dok ne uklone sve mrtve životinje.

- Odmah smo započeli s uklanjanjem. Plima nam je otežavala posao, jer smo morali čekati da se razina mora spusti kako bi sve bilo uklonjeno. Ne preporučujemo plivanje, barem ne za sada - objavili su prije dva dana, prenosi VauMijau.

Nekoliko sati nakon su objavili kako je otkriven uzrok pomora nesretnih stvorenja: nedovoljna količina kisika. Smatraju kako je do tog kobnog nedostatka došlo jer je temperatura vode postala previsoka, pa ona nije mogla zadržati jednaku količinu kisika. Očito su ribe u velikoj broju bile u određenom dijelu, pa kad je došlo do smanjenja razine kisika, nastradale su.

- Ne znamo gdje se nalazi ta ‘zona umiranja‘ i koliko je ona daleko od obale. Nismo sigurni koliko su dugo tijela riba plutala. Jedan ribar nam je rekao kako je ribe vidio oko 16 kilometara daleko od obale - objavili su iz Quintana Beach County Park, organizacije koja je organizirala čišćenje obale.

Kasnije su detaljnije pojasnili koja su tri faktora dovela do ovog pomora. Najprije je tu bila topla voda, u kojoj je razina kisika niža i to može dovesti do pomora. Tu je svakako i činjenica je more bilo veoma mirno, dakle, nije bilo valova. Ne samo da je taj dan bila bonaca, nego i tri tjedna prije. Na taj je način smanjena količina kisika koja kroz valove ulazi u ocean. Zadnja važna stvar je činjenica da su dani bili oblačni, a izostanak fotosinteze dovodi do promjene u količini kisika. Biljke i životinje i dalje ga nastavljaju koristiti, iako ga ‘dolazi‘ manje, što dovodi do smanjene koncentracije u vodi, objavili su.

29. travanj 2024 03:09