StoryEditorOCM

ružan i tužan prizorŠto se događa na Molatu? ‘Ronim ovdje 25 godina, ali tako nešto nikad nisam vidio. Možda ih je dohvatio kakav virus ili se more previše zagrijalo...‘

Piše M. M./Zadarski.hr
4. kolovoza 2022. - 08:34

- U 25 godina koliko dolazim ovdje nisam vidio takvo što - započinje razgovor šokirani slovenski ronioc koji je, zaronivši u uvali Jazi na Molatu, prije nekoliko dana ugledao tisuće mrtvih školjaka, ponajviše kunjki, piše Zadarski.hr.

- Uvjeren sam da nije riječ o ljudskoj ruci, već da je stvar biologije, odnosno ili ih je dohvatio kakav virus ili se more previše zagrijalo. Govorimo o uvali koja je dosta plitka, tako da me ne bi čudilo da je ovo potonje razlog pomora. Ipak, ne znam, nisam stručnjak – govori nam ovaj Slovenac koji nam je opisao što je vidio kad je zaronio.

- Hrpe školjki ležale su na ”leđima”, otvorene, mrtve. Neke su bile i potpuno prazne, vjerojatno su ih ribe ili neke životinjice pojele. U svakom slučaju, jako ružan i tužan prizor – ističe naš sugovornik, strastveni ronilac.

Zamolio nas je da pokušamo saznati što se dogodilo, baš poput nekoliko zabrinutih mještana koji su nas također kontaktirali. 

Mi smo pak zvali Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru gdje nam se javila docentica Bruna Petani koja nije čula za pomor školjaka kod Molata. 

- Prvi put čujem za to, nismo dobili nikakve informacije odnosno dojave. Voljela bih kada bi mogla dobiti videozapise ili fotografije s mjesta, jer vam ovako, preko "rekla-kazala" metode, ništa ne mogu reći. Zaključke o tome što je uzrok pomoru mogu donijeti jedino nakon uzimanja uzorka s terena, sve bi drugo bilo vrlo neozbiljno od mene - krakto je komentirala Petani te dodala kako će javiti kolegama sa Sveučilišta ako su ublizini da provjere o čemu se radi.

Masovna smrtnost kod školjaka povremeno se događa, a uzroci mogu biti različiti.

- Parazit koji je odgovoran za nestanak periski najvjerojatnije nije odgovoran za smrt kunjki. Među školjkašima je velik broj različitih vrsta i imaju različite bolesti i nametnike. Mi pratimo "zdravlje" komercijalnih školjkaša, kamenica i dagnji iz uzgoja koje idu u prodaju, i njihovi nametnici ili bolesti rijetko prelaze na druge divlje vrste, iako nametnik koji je uništio perisku i nametnik koji napada kamenice dolazi iz iste porodice parazita. Mi se kao laboratorij bavimo dijagnostikom bolesti školjkaša -  rekao je za Zadarski.hr voditelj Laboratorija za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu, Dražen Oraić s kojim smo pričali nakon velikog pomora kunjki na Silbi prošle godine.

27. rujan 2023 08:53