StoryEditorOCM

‘More budućnosti‘Ove splitske znanstvenice uče djecu iz unutrašnjosti Hrvatske o važnosti mora

Piše M. ILIĆ
6. travnja 2023. - 13:14

Institut za oceanografiju i ribarstvo provodi edukativan projekt "More budućnosti" namjenjen djeci i zaštiti oceana.

Glavni cilj projekta je senzibilizirati djecu prema okolišu i održivom razvoju te potaknuti njihovo kreativno izražavanje na temu mora.

- Dosadašnje iskustvo u popularizaciji morskih tema među školskom djecom pokazalo je da djeca u većim priobalnim sredinama imaju veći broj aktivnosti s morskim temama u odnosu na djecu u kopnenoj Hrvatskoj kao i u manjim i ruralnim područjima. Ovim projektom želimo približiti morske teme te doprinijeti razumijevanju važnosti i očuvanja oceana učenicima u osnovnim školama u manjim gradovima i ruralnim područjima duž jadranske obale te u unutrašnjosti Hrvatske - kazali su nam iz IZOR-a čiji projekt sufinancira Zaklada Adris, a nedavno je odobren od strane UNESCO-a kao aktivnost koja doprinosi ciljevima Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj.

Projekt su osmislile i provode splitske znanstvenice dr. sc. Daria Ezgeta Balić, dr. sc. Barbara Zorica i Marija Šestanović.

- Nedavno smo imali priliku održati radionice za osnovnoškolce u kopnenom dijelu Hrvatske: Krapina, Osijek, Sarvaš, Čepin, Darda i Vladislavci - to su mjesta na kojima smo održali deset radionica na kojima je ukupno sudjelovalo oko 290 učenika i učenica, te 15 učiteljica i profesorica iz sedam škola.

image

Projekt "More budućnosti"

IZOR

Škole u kopnenom dijelu Hrvatske često su zakinute za radionice o morskoj tematici, iako je važnost razumijevanja i istraživanja mora jednako bitna za sve, bez obzira gdje živite.

Djeca su nas oduševila svojim pitanjima i zainteresiranošću, a posebno nas veseli što smo na ovaj način mogli unijeti dašak mora u škole u kopnenom dijelu Hrvatske - rekle su znanstvenice koje će naredna dva mjeseca provoditi radionice s djecom u Dalmatinskoj Zagori i uz obalu.

Pored projekta More budućnosti, Institut sudjeluje kao partner na projektu Blue-connect "Reconnect science with the blue society" koji vodi Sveučilište u Splitu i u okviru kojeg se zadnjeg petka u rujnu, 29. rujna, organizira Europska noć istraživača pod motom "Ja, istražujem".

image

Projekt "More budućnosti"

IZOR

Djelatnici Instituta uključeni su i u brojne aktivnosti "Znanstvenici u školama" koje se održavaju u okviru projekta te su u prošloj godini organizirali preko 20 radionica za djecu u školama. Upravo je nedavno održana kulinarska radionica u suradnji s Privatnom srednjom školom Dominis te njihovim profecoricama Zorana Županović i Nevena Glavinović. Također, srednjoškolci su posjetili tvornicu ribe u Postirima kao i sam Institut, a sve s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite morskog ekosustava.

image

S kulinarske radionice

IZOR
05. svibanj 2024 00:49