StoryEditorOCM

spas na pomoluDebeljak: Kako reći gladnoj djeci, radnicima, da će za tri mjeseca biti sve u redu?

Piše Split SD
7. svibnja 2022. - 12:26

U emisiji 'Novi dan' na televiziji N1 gostovao je predsjednik Uprave DIV Grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak

Splitsko brodogradilište suočava se s problemima otkad su Rusiji uvedene sankcije zbog agresije na Ukrajinu, budući da su imali kredit preko ruske VTB banke.

D​​ebeljak je rekao da tvrtka posluje normalno te da je prošle godine imala 49 milijuna kuna dobiti, no objasnio je i kako su se sankcije Rusiji odrazile na njihovo poslovanje. 

- Dobili smo odmah od VTB-a informaciju da ne mogu dalje nastaviti financiranje jer im je zabranjeno. Odmah smo pitali ostale banke s kojima smo radili, rekle su da isto ne smiju zbog sankcija. Javili smo se odmah HBOR-u, bilo je tu 10-20 dopisa nakon toga smo poslali apel 40-ak najvažnijih ljudi u Hrvatskoj, od Andreja Plenkovića nadolje, nije se ništa dogodilo ni nakon toga - otkrio je predsjednik Brodosplita.

Dodao je da su čekali mjesec dana te da mjesečni troškovi iznose 150 milijuna kuna.

- Nakon mjesec dana DIV je kao majka postavio leđa, na kraju je nevin i on nadrapao. Izašli smo u javnost, umjesto da smo dobili pomoć, dobavljači su za mali dug od 40 milijuna kuna blokirali račun i DIV-a i Brodosplita - rekao je Debeljak za N1.

Dodao je da je prije dva dana u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak održan sastanak te da je rješenje pronađeno, ali da će proces potrajati tri mjeseca. 

- Kako da ja radnicima i njihovoj djeci kažem 'za tri mjeseca će biti riješeno'? Kako reći gladnoj djeci, radnicima, da će za tri mjeseca biti sve u redu? - pita se Debeljak. 

Rekao je kako je više puta čuo da se Brodosplit želi namjerno uništiti da bi se zatim "nekome mogao uvaliti".

- To nije moja konstatacija, to sam čuo više puta od visokih krugova - tvrdi vlasnik splitskog brodogradilišta.

Zbog cijele su situacije, otkrio je za N1, izgubili dogovoren posao za "najbolji brod ikad u Hrvatskoj".

- Mi smo u datom trenutku trebali prekinuti sve poslove za koje nemamo financiranja. Zato smo s 1500 radnika pali na nekakvih 600. Mi smo ugovorili sigurno jedan od najboljih brodova ikad u Hrvatskoj. Prije dva dana je kupac odustao. Došli smo na svjetski vrh brodogradnje da bi sada… Sve su razumjeli, i rat u Ukrajini i sve to, ali nitko nije mogao razumjeti sporost Vlade i nezainteresiranost da to riješe - rekao je Debeljak.

Da je "pomoć Vlade bila na vrijeme, bili bismo sad ponosno brodogradilište, izvoznik, sve bi bilo super, sve bi bilo ok", zaključio je Debeljak u emisiji 'Novi dan' na televiziji N1.

26. travanj 2024 05:26