StoryEditorOCM

priča ne drži voduJe li Brodosplit stvarno ‘žrtva rata u Ukrajini‘ kao što to tvrdi Debeljak? Čini se da vlasnik škvera prešućuje jednu važnu činjenicu

Piše Damir Tolj
4. svibnja 2022. - 08:42

Zvučalo je vrlo dramatično: "Prva žrtva sankcija – Debeljak zatražio zaklon u 'sigurnoj zoni' predstečaja". Tako je glasio jedan od brojnih naslova u domaćim medijima.

Evo još nekih: "Ako se ne riješi financiranje, zaustavljamo proizvodnju u Brodosplitu", "Brodosplit blokiran zbog kredita VTB-a", "Zbog rata u Ukrajini i problema s VTB-om Brodosplit zaustavlja proizvodnju", "Debeljak traži pomoć HBOR-a, banka koja ih financira je pod ruskim sankcijama: Brodogradilište je došlo do zida"...

Nemojte odustati, čitajte dalje, isplatit će vam se. Uslijedit će teški preokret, baš nekako u Debeljakovu stilu.

Sve je započelo koncem ožujka, kada je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe i splitskog brodogradilišta iznenadio javnost najavom prekida brodograđevne djelatnosti, a par dana poslije i viješću da je barem 1500 škverskih radnika poslao na čekanje.

Ključne riječi su: "viša sila", "rat u Ukrajini", "sankcije Rusiji", "blokada isplate kredita", "neka uskoče Vlada i HBOR".

A evo što je Debeljak nekidan napisao sucima Trgovačkog suda u Zagrebu i Splitu (kao što smo pisali, splitski Trgovački sud odbacio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu, ali je na zagrebačkom sudištu, koji dan prije, prihvaćen njegov prijedlog pokretanja predstečajne nagodbe u DIV Grupi):

"Izravan povod za pokretanje predstečajnog postupka je postojanje više sile uslijed ratnog stanja u Ukrajini te sankcija određenih Rusiji. Te okolnosti izravno su onemogućile reguliranje ranijih odnosa s VTB Europe i realizaciju nove kreditne linije."

Debeljak tumači da se radi o financiranju gradnje dvaju brodova i da je 30. ožujka dospio kredit s glavnicom od 50.000.000 eura, a najkasnije 15. travnja kredit s glavnicom od 32.000.000 eura.

image

Jedrenjak Golden Horizon

Božidar Vukičević/Cropix

"Iako smo s VTB još u rujnu dogovorili uvjete pretvaranja postojećih kratkoročnih kredita u dugoročne, transakcije nisu realizirane jer su se početkom studenog u pregovore uključili timovi iz VTB Rusija, koji su onemogućavali postizanje dogovora. U međuvremenu su nam uskratili isplatu 8.000.000 EUR financiranja projekta novogradnje 485 što je negativno utjecalo na naš novčani tijek."

Svjesan poteškoća u postizanju dogovora s VTB bankom, već početkom 2022. godine Debeljak je "započeo pregovore s inozemnim financijskim institucijama koje imaju kapacitet preuzeti navedena financiranja, ali oni u ovom trenutku ne mogu sudjelovati u transakciji koja uključuje VTB uslijed postojećih sankcija".

"Iz tog razloga smo se obratili Vladi RH za pomoć u vidu refinanciranja izloženosti u VTB banci, kreditom HBOR-a ili na neki drugi način kojim bismo otklonili situaciju više sile i fokusirali se na strukturiranje novih projekata."

Hm...

Kad pogledate škversku dokumentaciju, očito je da banka koja se zove VTB Bank (Europe) SE, iz Frankfurta, ima upisane dvije hipoteke na škverskom brodu "Golden Horizon", čuvenom jedrenjaku s pet jarbola.

Jedna je na 50 milijuna eura (četvrta po redu prvenstva), iz travnja 2019. godine. A druga na 33 milijuna (prva po redu prvenstva), iz lipnja 2016. godine.

Znači, VTB Bank (Europe) SE. Iz Frankfurta u Njemačkoj. Ne VTB iz Sankt-Peterburga u Rusiji.

Evo što su o toj banci iz Frankfurta objavili najugledniji svjetski mediji i agencije početkom i sredinom travnja. Na primjer, Reuters, 10. travnja:

"Ruska banka VTB (VTBR.MM) više ne može kontrolirati svoju europsku podružnicu nakon novih sankcija, priopćio je njemački regulator BaFin u nedjelju."

BaFin – njemačka Savezna uprava za nadzor financijskih usluga – rekao je da nakon sankcija upravi podružnice VTB-a sa sjedištem u Frankfurtu više nije dopušteno primati upute od matične banke i da matična tvrtka ne može pristupiti financijskoj imovini ili ekonomskim resursima svoje europske jedinice.

image

Jedrenjak Golden Horizon

Duje Klarić/Cropix

"Mjere rezultiraju potpunim odvajanjem VTB Bank (Europe) SE od matične tvrtke", rekao je BaFin. A evo što je o svemu rekao i sam VTB Bank (Europe) SE, 12. travnja. Lako ćete pronaći na njihovim službenim internetskim stranicama:

"VTB Bank (Europe) SE, osnovana kao Societas Europaea sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, podliježe zakonima EU-a i povezanim bankarskim nadzorom njemačkog nadzornog tijela za bankarstvo (BaFin). Za sada ne podliježe sankcijama Europske unije i ostaje punopravni član SWIFT-a. VTB Bank (Europe) SE zabranjeno je slijediti bilo kakve upute koje bi joj izdavali dioničari iz Rusije. Deutsche Bundesbank potvrdila je da Rusija 'više ne kontrolira VTB Bank (Europe) SE'".

A sada ključna rečenica iz priopćenja VTB Bank (Europe) SE:

"Klijenti mogu raspolagati svojim depozitima u skladu s relevantnim ugovornim uvjetima, a dužnici trebaju servisirati svoje kredite s kamatama i otplatom."

I sada se čovjek upita o istinitosti Debeljakovih dramatičnih riječi da je njegov splitski škver žrtva više sile, rata u Ukrajini i međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji.

Reuters još kaže: "Njemački regulator BaFin imenovao je posebnog predstavnika koji će pomagati u vođenju europskog ogranka ruske banke VTB.

BaFin ističe da "menadžmentu podružnice VTB-a sa sjedištem u Frankfurtu više nije dopušteno primati upute od svoje matične banke i da matična tvrtka ne može pristupiti financijskoj imovini ili ekonomskim resursima svoje europske jedinice".

Eto, ocijenite sami komu onda vjerovati: Debeljaku ili svima ostalima?!

Evo što (ne) kaže Ministarstvo 

Jasno, pitanja o VTB Bank (Europe) SE poslali smo i hrvatskom Ministarstvu financija: zanimalo nas je što kažu, je li hrvatskim tvrtkama dopušteno poslovati s tom bankom čije sjedište je u Frankfurtu. Ako nam ikada odgovore, javit ćemo vam.

Riječ njemačkog regulatora

"BaFin je zabranio upravi VTB Bank (Europe) SE da slijedi upute vlasnika, PJSC VTB Bank, St. Petersburg. Ove mjere, zajedno s prije nekoliko tjedana izdanom zabranom plaćanja ili drugih prijenosa imovine u korist tvrtki u VTB Grupi, dovode do potpunog zaštite VTB Bank (Europe) SE od matične tvrtke.

PJSC VTB Bank, St. Petersburg, više nema kontrolu nad VTB Bank (Europe) SE i ne može raspolagati financijskom imovinom ili ekonomskim resursima.

Stoga je operativna poslovna situacija VTB Bank (Europe) SE u osnovi nepromijenjena. Štediše mogu nastaviti slobodno raspolagati svojim novcem, a dužnici mogu servisirati svoje kredite s kamatama i glavnicom. Drugi vjerovnici banke mogu – pod uvjetom da sami nisu sankcionirani – biti uslužni u skladu s tim i prihvatiti plaćanja od banke."

image
Duje Klarić
26. travanj 2024 12:55