StoryEditorOCM

dvije novogradnjeDebeljak u Dnevniku HRT-a molio državu za pomoć: Ovo se moglo spriječiti da je HBOR prije reagirao. Oni čak mogu i zaraditi na tome

Piše Split SD
1. travnja 2022. - 20:20

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je gostovao u Dnevniku HTV-a kako bi objasnio zašto je jutros u Brodosplitu zaustavljena proizvodnja po prvi puta u 90-godišnjoj povijesti brodogradilišta.

Podsjećamo, splitskom škveru je, zbog sankcija najvećem kreditoru, ruskoj VTB banci, blokirano 60 milijuna eura. Zbog nedostatka novca za proizvodnju je gotovo dvije tisuće radnika obaviješteno da danas ne dolaze na posao.

- Stopiranje proizvodnje apsolutno se moglo spriječiti. Mi smo odmah reagirali da se sa VTB banke, kojojoj su zabranjene isplate, to prebaci na jedino moguće rješenje, a to je HBOR. Ostale banke imaju restrikcije da od VTB-a ne mogu ništa prezuzimati. HBOR bi, kao i na svim drugim kreditima, zaradio. Ne tražimo mi pomoć u novcu, nego samo pomoć da se ono po što smo išli van, jer smo preveliki, da se vrati u HBOR, rekao je Debeljak.

Komentirajući kako nigdje u svijetu ne mogu dobiti kredit, poručio je da se kredit od VTB-a nigdje ne može preuzeti, već to može učiniti samo HBOR kao državna 'firma'. Proizvodnja Brodosplita je stala jer je VTB Europe banka, s kojom je ugovoreno financiranje gradnje dvaju novih brodova, nakon sankcija nametnutih Rusiji zaustavila sve daljnje isplate.

- Radi se o redu veličine dva kredita od 90 milijuna eura plana. Naše učešće je otprilike 60 milijuna eura. To su ogromni novci, nas je to privremeno zaustavilo, izjavio je član Uprave Brodosplita Darko Pappo.

U Brodosplitu su pokrenuli inicijativu da iznos kredita po komercijalnim uvjetima refinancira državni HBOR. Ali je danas ministar gospodarstva Tomislav Ćorić naglasio da je država Brodosplitu tijekom procesa restrukturiranja već dala milijardu i pol kuna, nakon čega je škver dobro startao, ali da su ga pandemija i rat doveli u mrtvu ulicu. Riječ je o, kaže, malo složenijem problemu.

- Upravo je to izazov ugovaranja novih brodova za brodogradilišta. Bojim se da Brodosplit ima taj izazov i nadam se da će ga proći. Hrvatska vlada, HBOR i Ministarstva gospdarstva i financija su uvijek za suradnju s našim brodogradilištima, no ovdje je nešto složeniji problem u pitanju, poručio je Ćorić.

- Očekujem da će se to isplatiti. Kako će se to riješiti i na koji način mene ne interesira. Ni uprava, ni premijer, ni ministri, to me ne interesira. To su njihovi problemi. Ali želim da se nastavi brodogradnja i da ljudi mogu normalno raditi i osigurati egzistenciju, odlučan je Joško Franić iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Iz Brodosplita su poručili da za obje novogradnje postoje krajnji kupci, otplatni plan bez državnih potpora i subvencija. Tvrde i da imaju ugovorenih i novih poslova vrijednih 300 milijuna eura. Zbog svega navedenoga, ipak očekuju pomoć iz Zagreba.

24. travanj 2024 20:03