StoryEditorOCM

Zagađen JadranDramatično svjedočanstvo ribara iz Tribunja: ‘Po dva sata znamo ploviti po smeću, a s dna izvučemo i do 10 tona otpada‘

Piše Šibenski.hr
25. svibnja 2022. - 12:30

Petu godinu zaredom okupili su se ronioci, volonteri i ribari kako bi očistili tribunjski akvatorij. Brigu o okolišu ne prepuštaju slučaju. I starije, i mlađe generacije žele potaknuti na djelovanje i na taj način smanjiti količinu otpada u Jadranskom moru, piše HTV.

Za čišći i ljepši Jadran od jutra su u akciji. Nako svega par minuta zarona- ronioci vade vreće prepune otpada. Gume, boce, sajle - svega ima, kaže ronilac Tomislav Perkov. More je, dodaje - čišće, jer je već bilo nekoliko akcija čišćenja.

Iako je čišće, smeća i dalje ima. U ovoj akciji skupljena je tona otpada koja je ležala u tribunjskoj luci.

- Osim što radimo s ribom, prihvatom, preradom - bitna nam je ekologija. Jer ako mi ne čuvamo naše more, a mi smo ribarska zadruga, kako ćemo druge uvjeriti da upravo to rade, poručila je upraviteljica Ribarske zadruge u Tribunju Mateja Branica.

Ribari se već sedam godina intenzivno brinu o moru. Tijekom ribolova, otpad kupe i skladište pri povratku u luku. Ribar Dalimir Cvitan upozorava kako brod nekada zna doslovno - dva sata ploviti po smeću.

S morskoga dna svaki brod godišnje izvuče od 5 do 10 tona smeća. Najveća količina je na otvorenom moru, a otpad na našu obalu dolazi iz susjednih, mediteranskih zemalja.

- Istraživanja su pokazala da gotovo 70 - 85% otpada koje dospije u more na kraju završi na morskom dnu i tu ostaje izvan ljudskog dohvata, upozorava znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Pero Tutman.

Nadalje, 126-ero učenika iz Vodica i Tribunja dohvatilo se kista i oslikalo morski mural. O ekološkim problemima uče i štite okoliš. Pojedinici i društvo se bude - ali se čekaju institucije. I klasifikacija morskog otpada u posebnu kategoriju čime bi se uvelike utjecalo na njegovo bolje zbrinjavanje, javlja HTV.

19. travanj 2024 23:47