StoryEditorOCM

naša pametInstitut za oceanografiju i ribarstvo nagradio najvrijednije znanstvenike, evo popisa dobitnika

Piše M. I.
21. veljače 2023. - 11:18

Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dodijelio je nagrade znanstvenicima za 2021. godinu, u skladu s Pravilnikom o godišnjim nagradama za znanstvenu izvrsnost. Nagrađeni vrijedni znanstvenici su Nika Stagličić, Petra Zemunik, Jakov Dulčić i Natalija Zdunić.

- Naši znanstvenici su u različitim područjima znanosti o moru ostvarili izvanredne rezultate koji su doprinijeli ne samo našoj instituciji, nego i cijeloj znanstvenoj zajednici. Ove nagrade predstavljaju našu zahvalnost i priznanje za njihov trud i izvrsnost, i s ponosom objavljujemo dobitnike - vele iz Instituta.

️Nagrada za znanstvenu izvrsnost dodijeljena je dr. sc. Niki Stagličić kao prvom autoru rada u kojem se istražuju čimbenici koji utječu na nakupljanje morskog otpada u plitkim priobalnim područjima. Znanstveni rad o ovom istraživanju objavljen je u časopisu Marine Pollution Bulletin s visokim faktorom odjeka tijekom 2021. godine.

Ovim istraživanjem doprinosi se razumijevanju problema morskog otpada u Jadranskom moru, te dobiveni rezultati i spoznaje imaju praktičnu primjenu u razvoju učinkovitih strategija za uklanjanje i smanjenje otpada u morskom okolišu.

️Dr. sc. Petra Zemunik dobitnica je nagrade za znanstvenu izvrsnost mladog znanstvenika (doktorand ili poslijedoktorand) za svoja istraživanja visokofrekventnih oscilacija razine mora koje su uzrokovane atmosferom.

Tijekom 2021. godine objavila je tri rada, od kojih su dva kao prvi autor i jedan kao koautor. Njezin rad objavljen u časopisu Earth System Science Data (IF2021=11.815) koji opisuje skup podataka razvijen za proučavanje fenomena kao što su meteorološki tsunamiji.

️Dr. sc. Jakov Dulčić i dr. sc. Natalija Dunić su nagrađeni za svoj rad u popularizaciji znanosti.

26. travanj 2024 12:31