StoryEditorOCM

visoko moreZnanstvenica Petra Zemunik sa splitskog Instituta objavila stručni rad: Možemo li razumijeti meteorološke tsunamije?

Piše M.I.
14. studenog 2022. - 13:00

️U sklopu svojih doktorskih istraživanja o meteorološkim tsunamijima, Petra Zemunik, djelatnica Laboratorija za fiziku mora Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, objavila je znanstveni rad na tu temu u časopisu Weather and Climate Extremes, u suradnji sa znanstvenicima iz Institut Ruđer Bošković i National Oceanography Centre.

Meteorološki tsunamiji, koji izazivaju poplavljivanja obala i uzrokuju štete u lukama i zaljevima, ekstremne su manifestacije visokofrekventnih oscilacija razine mora. Za razliku od tsunamija koji se događaju nakon potresa, meteotsunamiji nastaju poremećajima u atmosferi i javljaju se samo na specifičnim lokacijama širom svijeta.

Mehanizmi nastanka visokofrekventnih oscilacija razine mora, te njihove karakteristike i dalje su nedovoljno istražene, ali u prošlom desetljeću na IZOr-u su počeli kontinuirano prikupljati podatke razine mora visoke razlučivosti što omogućuje kvalitetnije proučavanje ovih procesa.

image

Visoka razina mora na Matejušci u Splitu u siječnju 2020.

Vojko Bašić/Cropix

Kako navode iz IZOR-a, Petra Zemunik je kvantificirala povezanost visokofrekventnih oscilacija razine mora sa sinoptičkim atmosferskim uvjetima na globalnoj skali.

- U radu je prvo definiran indeks na svakoj od promatranih postaja diljem svijeta, koristeći specifične sinoptičke varijable, a potom je istražena korelacija tog indeksa s visokofrekventnim oscilacijama razine mora. Dobiveni rezultati pokazali su da su ekstremne visokofrekventne oscilacije uvijek popraćene sa specifičnom sinoptičkom situacijom, a najsnažnija povezanost sinoptičkog indeksa i razina mora ostvarena je na postajama u Sredozemnom moru.

Zahvaljujući ovom istraživanju definirani indeks može se primijeniti za predviđanje ponašanja budućih meteoroloških tsunamija te za izradu sustava upozorenja - objašnjavaju.

26. travanj 2024 10:45