StoryEditorOCM

pomorska baštinaIstarska županija sufinancira obnovu tradicijskih brodica: restaurirat će se guc i dvije batane

Piše Hina
18. svibnja 2023. - 12:10

Istarska županija sufinancira projekte udruga koje se bave očuvanjem pomorske baštine i tradicije na području Istre, ove su godine sredstva dodijeljena "Kući o batani" iz Rovinja te Jedriličarskom klubu Gratisan iz Pule, a u četvrtak su u Županiji potpisani ugovori s udrugama.

Udruzi "Kuća o batani" dodijeljeno je 6 tisuća eura za projekt "Obnova tradicijskih brodica i izrada oglavnih jedara", u sklopu kojega će se obnoviti dvije batane, kao i izraditi te oslikati odgovarajuća jedra.

Jedriličarskom klubu je, pak, pripalo 3.500 eura za projekt "Očuvanje i promocija istarske pomorske baštine restauracijom guca", u sklopu kojeg će se restaurirati guc: jarbol, lantine, kormilo i jedrilje.

Prilikom potpisivanja ugovora, istarski župan Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo što se sredstvima iz županijskog proračuna podupire očuvanje pomorske baštine i tradicije, koje su dio regionalnog identiteta.

Resorni pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović čestitao je udrugama na uspješno prijavljenim projektima, te im je uputio zahvalu na svemu što rade.

"Istarska županija je uz nas bila od samog početka na čemu smo uistinu zahvalni. Jedna smo od rijetkih udruga na listi UNESCO-a, a možda ćemo biti i jedina udruga koja će imati dva subjekta u registru UNESCO-a, dakle ne samo projekt Ekomuzeja "Batana" koji je uvršten u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, već i naše tradicionalno jedro koje je zajedničko na istočnom Jadranu", poručio je predsjednik rovinjske udruge "Kuća o batani" Marino Budicin.

Dodao je kako mu je drago da župan Miletić nastavlja potporu ovom projektu kao i prethodni župani, te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U ime pulskog Jedriličarskog kluba Gratisan obratio se predsjednik Sanjin Sandrić, zahvalivši također Istarskoj županiji na financijskoj podršci bez koje ne bi uspjeli u realizaciji projekta.

20. svibanj 2023 01:47