StoryEditorOCM

vrijedna publikacijaIz zbirke brodskih isprava i raznih dokumenata pomoraca možemo iščitati sudbinu malog čovjeka

Piše M. I.
12. ožujka 2023. - 10:15

Hrvatski pomorski muzej Split bit će ovog četvrtka, 16. ožujka od 12 sati domaćin promocije vrijedne publikacije "U korican stare matrikule – Zbirka pisane dokumentarne građe Hrvatskoga pomorskog muzeja Split" autorice kustosice Branke Teklić, kojom se donosi pregled bogate i vrijedne pomorske pisane građe.

O knjizi će govoriti voditeljica Pomorskoga muzeja u Dubrovniku, viša kustosica Ana Kaznačić Skurić, i Frane Martinić, predsjednik Udruge pomorskih strojara Split.

Autorica knjige-kataloga, kustosica Teklić, na jednome je mjestu obradila ovu zanimljivu i brojnu građu koja izvrsno potkrjepljuje različite segmente nacionalne i regionalne pomorske povijesti od kraja 18. do početka 21. stoljeća. Njezina se vrijednost ne ističe samo u kvantiteti i raznovrsnosti predmeta, već i u tome što čuva neke iznimno značajne i raritetne muzejske predmete pisane građe pomorske provenijencije.

- Ovom se knjigom katalogom nastoji ponajprije ukazati na vrijednost ove građe u koju se do sada nije imao sustavan uvid. Brodske isprave i knjige, isprave pomoraca te ostala građa koja se čuva u Zbirci, imaju povijesnu i dokumentarnu vrijednost te su odličan i nezaobilazan izvor za proučavanje povijesti hrvatskog pomorstva, pomorskog prava, putovanja kapetana i brodskih posada, njihovih osobnih sudbina te sudbina brodova, i nikako nisu nijemi svjedoci vremena.

Jednom stavljeni u kontekst društveno-političkih prilika u kojemu su nastali, iz ovih pisanih dokumenata možemo iščitati sudbinu malog čovjeka, pomorca koji je bio poput karike u lancu na brodu na kojem je služio. Njihovi brodski dnevnici, breveti, matrikule i ostale isprave koje često neopravdano smatramo suhoparnim nizom informacija, imaju dodatnu vrijednost iz kojih ne samo da se iščitava šira slika, slika države i njezina ustroja, već i osobne priče svakoga pojedinog pomorca, sudbina svakoga pojedinog broda koji zajedno čine hrvatsku pomorsku povijest i pomorsku baštinu - najavili su iz HPMS-a.

20. travanj 2024 02:18